Radar · Politik

Nooshi Dadgostar: ”aldrig mer ett passivt stöd”

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar under sitt tal under digitala Almedalsveckan, som rent fysiskt sker i riksdagshuset.

Vänsterpartiet kommer inte vara en dörrmatta för Socialdemokraterna, det var Nooshi Dadgostars besked när hon som första partiledare talade under årets digitala Almedalsvecka. Hon talade också om att bygga ett tryggt Sverige och att som politiker stå för det man lovat.

– Vänsterpartiet har varit alltför naiva, sa Dadgostar om vänsterpartiets tilltro till att socialdemokraterna kan bygga upp landet och det faktum att partiet länge varit stödparti utan något budgetinflytande.

– Men det har vi inte längre. Vi förstår att om något ska göras för att samhället ska bli bättre så måste vi vara starkere. Det vet vi nu. Det insåg vi inte förut. Gärna samarbeta där sakpolitiken står i centrum, med kompromisser som leder till ett slags samförstånd. Gärna sida vid sida, men aldrig mer ett passivt stöd, konstaterade hon.

Historiska referenser

Det är ett jämlikare Sverige som Vänsterpartiet vill se, förklarade Dadgostar i sitt tal. Hon refererade till Per Albin Hansson och uppbygget av det svenska folkhemmet och påpekade att Sverige ska vara ett tryggt land för alla. Hon lyfte i talet även sin personliga erfarenhet av att växa upp i ett tryggt Sverige på 80-talet: ”Jag växte upp i världens bästa land”.

Samtidig uttryckte hon en förståelse för att svenska folket tappar förtroende för politiker och myndigheter.

– Vem ska tro på myndigheter när det är omöjligt att få sjukpenning när olyckan är framme?

Rakhet och tydlighet

Dadgostar valdes till partiordförande för Vänsterpartiet i höstas och partiet har efter misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven sett stigande opinionssiffror och fått tusentals nya medlemmar. Under talet fortsatte hon på sin raka linje och förtydligade att Vänsterpartiet står för sitt ord och är ett parti som inte sviker.

– Den som är rak och tydlig vinner i längden, konstaterade hon.

Vid flera tillfällen konstaterade hon också att det är slut på tiden med ett passivt stöd till Socialdemokraterna utan inflytande.

– Vill Socialdemokraterna fortsätta att vara stödparti till Annie Lööf är det deras val. Men Vänsterpartiet kommer inte vara en dörrmatta. Det har ni mitt ord på.