Radar · Mänskliga rättigheter

FN varnar för tilltagande hunger i Tigray

Abeba Gebru, 37, från byn Getskimilesley håller sin 20 dagar gamla dotter Tigsti Mahderekals händer.

Hundratusentals människor lider av hungersnöd och humanitära insatser måste genast sättas in i det konflikthärjade Tigray i Etiopien. Det vädjar FN, sedan den federala regeringen utlyst ett ensidigt eldupphör.

De senaste veckorna har antalet personer som lider av hungersnöd stigit med omkring 50 000 i Tigray. Det innebär att över 400 000 människor nu bedöms ha passerat gränsen för hungersnöd i området. Det framkom under FN:s säkerhetsråds första offentliga möte om konflikten sedan stridigheterna bröt ut i november i fjol.

Ytterligare 1,8 miljoner människor befinner sig på randen till hungersnöd. Vissa antyder att antalet är ännu högre. 33 000 barn är svårt undernärda, sade FN:s tillförordnade biståndschef Ramesh Rajasingham till säkerhetsrådet.

Efterfrågar humanitär hjälp

Etiopiens regering måste visa att man ”verkligen har för avsikt att använda eldupphöret för att ta itu med den humanitära katastrofen,” säger USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield. Om regeringen nekar Tigrays befolkning hjälp tyder det på att eldupphöret i själva verket är en belägring, anser hon.

Eldupphöret syftar inte till att belägra, utan har utlysts för att rädda liv, sade Etiopiens FN-ambassadör Taye Atske Selassie Amde till reportrar på plats vid FN-mötet.

"Extremt oroande"

När uppgifter började komma i måndags om att tigreanska rebeller gått in i regionhuvudstaden utlyste den federala regeringen ett ensidigt eldupphör med omedelbar verkan. I tisdags kallade en talesperson för Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) eldupphöret ett ”skämt”.

På det har Etiopiens federala regering svarat att dess styrkor på kort tid kan återta Mekele om det blir nödvändigt.

Kort sagt, det finns risk för fler konfrontationer och att säkerhetssituationen försämras snabbt, vilket är extremt oroande, berättade FN:s chef för politiska och fredsbyggande frågor Rosemary DiCarlo, för säkerhetsrådet.

Fakta: Tigray

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring 6 procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.
Huvudstad är Mekele.
Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner, vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre sedan 2018 och i slutet av förra året lämnade partiet TPLF, som domineras av tigreaner, den styrande koalitionen.
Spänningarna resulterade i november i en fullskalig väpnad konflikt, då federal militär gick in i Tigray för att bekämpa TPLF:s regionala styrkor. Konflikten pågår fortfarande.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV