Radar · Politik

Ebba Busch kritiserade regeringens miljöpolitik

Mycket av Ebba Busch Almedalstal gick till att kritisera den miljöpolitik som regeringspartierna drivit och vill driva.

Att kapa vårdköer och ge mer resurser till brottsbekämpning var några av budskapen som Kristdemokraternas ledare Ebba Busch gav under sitt Almedalstal på söndagskvällen. Hon passade också på att ge rejäla kängor till regeringspartiernas miljöpolitik.

I sitt tal gick Ebba Busch till hård attack mot Socialdemokraterna och miljöpartiets miljöpolitik och hur detta gynnar deras ”väljarbas i innerstäderna”.

– Titta bara på hur de försöker begränsa rörelsefriheten för det stora flertalet. Möjligheten att få ihop livspusslet. Jag är en mamma och jag bor på landsbygden. Jag vet vilken frihet bilen ger. Att bedriva en bilfientlig politik är att bedriva en familjefientlig politik.

Hon oroades också över att dieselpriset skulle öka till 20 kronor per liter, inflationsjusterat, till år 2030 och att miljöpartiet vill att ”den sista droppen fossilt bränsle ska säljas 2030”.

– För att du riktigt ska förstå vidden så planerar de regelskärpningar. Och här kommer det tyvärr tråkiga nyheter för Roy och Roger och alla de likt jag själv som tycker om att kunna tanka bilen på landsbygden: det här är regelskärpningar som redan nästa år hotar 500 bensinstationer på landsbygden. Hej då macken!

"De kommer jaga dig ändå!"

Busch kritiserade också planer på att ta bort parkeringsplatser i innerstäderna.

– Det är strunt samma om du köper en elbil. Bolund och Stenevi kommer att jaga dig ändå!

Att deras politik skulle handla om klimatet skriver hon inte under på.

– Det handlar inte om klimatet, det handlar om att vissa inte gillar folk som lever med villa, volvo och vovve.

Busch vill ändå att Sverige ska vara ledande i klimatomställningen.

– Tack vare kärnkraften, vattenkraften och ny grön teknik så har vi redan de lägsta utsläppen per person i västvärlden.

Hon vill istället se en stegvis elektrifiering av fordonsflottan och säkra att vi har nog med fossilfri el för att sedan driva den. Kärnkraften lyfts fram som ett fossilfritt exempel.

Vill bevara regionala flygplatser

Istället för den satsning på höghastighetståg som regeringen har presenterat vill Kristdemokraterna satsa på att finansiera underhållet på de befintliga vägarna, bygga klart nya Ostkustbanan, och flytta godstrafik från väg till järnväg. De vill också köpa in nya isbrytare ”så att våra strategiska exporthamnar kan vara garanterat isfria även i framtiden” och bevara Bromma och de regionala flygplatserna ”så att det finns snabblänkar från hjärtlandet till Stockholm.”

Hon vill också investera ytterligare 6 miljarder i regional utveckling ”så att orter som Pågatåg, Upptåg och Norrtåg idag bara susar förbi kan få en tågstation om regionerna vill och möter upp.”

Hon presenterade också det hon kallar för ”århundradets vårdreform” för att kapa vårdköerna. Detta genom att se till att komma åt strukturerna och byråkratin, genom att ta bort landstingen, även om det inte kommer vara någon snabb process.

– Det är förstås inget som diskas av på ett år, men nu måste vi ta de första stegen, och vi borde gjort det redan igår, konstaterar hon.