Radar · Inrikes

Drygt 2500 idrottsföreningar tilldelas coronastöd

Läktarna har stått tomma under coronapandemin.

513 miljoner kronor har drygt 2500 idrottsföreningar fått dela på i kompensationsstöd för de uteblivna intäkter eller kostnader de haft på grund av corona. Men stödet täcker långtifrån hela behovet, menar Riksidrottsförbundet.

Alltifrån några få tusen och upp till drygt två miljoner kronor. Beloppen som sveriges idrottsföreningar  får i coronastöd varierar. Men totalt får de dela på 513 miljoner kronor, ett stöd som regeringen beslutat om och som uppger Riksidrottsförbundet fått i uppdrag att fördela.

– Det har varit en vinter och början på våren där idrotten fått stänga ner till stora delar. Tyvärr kan ingen bli fullt ut kompenserad. Men det känns ändå bra att vi nu kan betala ut ett stöd som betyder mycket för många och jag hoppas att det också kan ge föreningar och ideella ledare över hela landet energi så vi tillsammans orkar fortsätta kämpa för att nå så många som möjligt även framöver, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

Behövs mer pengar

Från 2020 till och med april 2021 har över 5 500 unika föreningar ansökt om 3,6 miljarder kronor i kompensationsstöd, utan att kostnader för personal eller uteblivna sponsor- och mediaintäkter har räknats med. Riksidrottsförbundet skriver att man har kunnat täcka ungefär halva det behovet via kompensationsstödet. Och det behövs mer pengar framöver, bedömer de.

– Idrottsrörelsen har drabbats hårt både verksamhetsmässigt och ekonomiskt och att återstarta vår verksamhet kommer att vara en lång process över flera år. Därför har Riksidrottsstyrelsen också äskat 900 miljoner kronor i återstartsstöd för perioden 2022 till 2024. Fortsatt stöd är en förutsättning för att idrottsrörelsen ska ha möjlighet att komma tillbaka med full kraft, säger Björn Eriksson i pressmeddelandet.

Här kan du se hela listan på hur mycket stöd som de 2349 idrottsföreningarna som beviljats stöd från Riksidrottsförbundet fått. Ytterligare 35 föreningar har sökt och beviljats stöd via sitt specialidrottsförbund.