Radar · Politik

Dadgostar: Inget budgetstöd utan inflytande

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar inleder i dag den digitala Almedalsveckan.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar upprepar att hon kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Men partiet kommer inte att rösta på regeringens budget om Vänstern inte får vara med och förhandla.

I dag drar Almedalens politikervecka i gång. Men det blir långt ifrån som vanligt. Jippot i Visby är förbytt mot en digital, nedkortad variant men har i stället blivit kryddat med en regeringskris.

Först ut är Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar som efter att ha väckt frågan om misstroende mot statsminister Stefan Löfven nu seglar i medvind. Partiet har fått tusentals fler medlemmar på kort tid och stigande opinionssiffror. Hon talar klockan elva i dag.

Inför talet håller hon en presskonferens där mycket förstås handlar om regeringskrisen, och de efterkommande budgetförhandlingarna.

– Det är statsministerns uppdrag att lägga fram en budget, och vi menar att det finns ett ansvar för de partier som trycker gult att det finns en budget han kan styra på, annars saknar den gula knappen sitt värde, säger Dadgostar.

– Vi är redo och beredda att förhandla och se till att det kommer en budget som vi kan acceptera i sin helhet, men det är upp till Löfven. Men om det inte ser ut så så kommer vi naturligtvis att rösta på vår egen budget, säger Dadgostar.

På ytterligare frågor hur Vänsterpartiet kommer agera i budgetfrågan, klargör hon:

– Vi kommer aldrig att rösta på en budget vi inte har inflytande över.

Hon får frågor om hur hennes kontakter med statsminister Stefan Löfven ser ut just nu, men vill inte svara.

– Jag har kontakter med många, men jag håller det för mig själv.

TT: Innebär ert budgetkrav att ni kräver att sitta i regelrätta budgetförhandlingar?

– Min uppfattning är att de partier som väljer att tolerera statsministern har ett ansvar för att det finns en ekonomisk politik att styra på. Som det ser ut i dag kommer vi lägga fram en egen budget och rösta på den.

Dadgostar luftar även en del självkritik i hur partiet förhållit sig till Socialdemokraterna tidigare.

– Vi märker nu att de är väldigt försvagade. Vi som parti kommer att behöva göra de framsteg som människor behöver. Vi kommer aldrig mer att leverera ett passivt stöd till Socialdemokraterna.

Dadgostar fortsätter med att berätta vad hennes tal senare under förmiddagen kommer att handla om. Det kommer mycket att handla om att sluta privatisera olika verksamheter.

– Politiker har kunnat avsäga sig ansvaret för viktiga samhällsansvar, och i stället lagt det på privata aktörer.

Hon säger att Vänsterpartiets insats för att stoppa den fria hyressättningen var ett viktigt steg.

– Det är första gången nu som vi lyckats stoppa ett marknadsexperiment. Det är så många som är missnöjda och otrygga med det privatiseringskaos vi sett.