Radar · Miljö

Udda föremål bland ”fynd” på brittiska stränder

En strand i Southend, England.

I höstas genomförde Marine conservation society sin årliga städning av brittiska stränder. När man nu har sammanställt vilken typ av skräp som har plockats upp står det klart att det inte bara är plast som folk slänger – betydligt mer udda föremål har också dykt upp.

Det var i september 2020 som den ideella organisationen Marine conservation society genomförde det årliga projektet Great british beach clean, en insats där frivilliga rensar skräp från hundratals kustområden runt omkring i Storbritannien.

Under 2020 såg man över 385 kustområden, enligt en artikel i The Guardian, eller omsatt i distans – 43 958 meter strandremsa.

Som en följd av coronapandemin var det skyddsutrustning – ansiktsmasker och skyddshandskar – som var bland det vanligaste man hittade under årets städning. Precis som med andra plastföremål avger det mikroplaster som – om det inte plockas upp – skadar både djur och miljö.

Även chipspåsar, plastlock till kaffemuggar och våtservetter var vanligt förekommande under årets städning. I vissa fall hade skräpet stannat kvar i naturen i decennier, vilket blev tydligt när en av de frivilliga hittade en tjugo år gammal chipspåse.

Utöver detta dök det också upp en hel del oväntade föremål. Bland de mer udda ”fynden” fanns bland annat en kylskåpsdörr, en discokula, peruker, en ensam bröllopssko, och ett par rosa byxor.