Radar · Inrikes

Sverigedemokraterna bland förlorarna i årets opinionstrender

Glest bland raderna i riksdagen när Stefan Löfven rapporterar om EU-möte.

Det har varit störst svängningar i opinionen kring Socialdemokraterna under coronapräglade året som har gått, medan Sverigedemokraterna har backat i sina starka fästen i södra Sverige. Det visar Svd/Sifos nya väljarbarometer

I januari noterade Socialdemokraterna (S) en bottennotering på 23,5 procent av väljarstödet. Då låg partiet på ungefär samma nivå, eventuellt något lägre, än Sverigedemokraterna (SD). Efter det slog coronapandemin till vilket gynnade statsminister Stefan Löfven vars förtroende ökade.

I maj toppade S på 31,7 procent av väljarstödet men backade igen under sommaren, enligt SvD/Sifos väljarbarometer. I norr, där både Socialdemokraterna har ökat, är vänstervågen tydligast.

SD backar i Skåne

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har fått minskad uppmärksamhet när den politiska debatten har förskjutits från invandring och brottslighet till coronafrågorna, menar Sifos opinionschef Toivo Sjörén. Sverigedemokraterna har backat 10 procent i sina starka områden i Skåne och Blekinge.

Det har gjort att moderatledaren Ulf Kristersson på många sätt har återtagit rollen som ledare för oppositionen.

Enligt SvD har många av Liberalernas väljare gått till Moderaterna och Centerpartiet, vilket gör att partiet kämpar med att komma över riksdagsspärren.