Radar · Politik

Greta Thunberg pikar Dan Eliasson och Greider kräver hans avgång

Det är många som har reagerat på Dan Eliasson, generaldirektör för MSB, resa till Kanarieöarna.

Reaktionerna mot att generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Dan Eliasson, flög till Kanarieöarna och spenderade sin jul- och nyårsledighet på ön väcker kraftiga reaktioner.

Det blåser upp till storm mot Dan Eliasson och mot hans flygresa till Las Palmas under två veckor i december, som Expressen avslöjade. Först lördags bröt  Dan Eliasson tystnaden och kommenterade resan.

I Expressen förklarade han sitt agerande, och sa att hans dotter arbetar där och att han ville fira jul med familjen.

– Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig, säger Dan Eliasson till tidningen.

Något Greta Thunberg reagerade på och kommenterade uttalandet på Twitter:

”Jag har avstått väldigt många flygresor under den här klimatkrisen, men den här resan tyckte jag var nödvändig” och delar en bild av sig själv när hon korsar Atlanten med segelbåt, på väg till ett FN-klimatmöte i New York 2019.

Även Göran Greider har reagerat på Dan Eliassons utlandsresa och  skriver på Twitter att han hoppas att regeringen ger Eliasson sparken.

I ett uttalande från MSB:s presstjänst till DN svarar Dan Eliasson att hans resa var nödvändig:

”Vid varje tillfälle har vi alla ett individuellt ansvar för att bidra till att minska risken för smittspridning och det gäller alla. Den bedömning Dan Eliasson gör angående resan till Kanarieöarna är att den var nödvändig av familjeskäl, och har att göra med att hans dotter bor där sedan en tid”. MSB skriver vidare att ”generaldirektören bestämmer själv när han tar semester och som alltid när en generaldirektör har semester eller är frånvarande finns en tydlig delegation och ersättare”.