Radar · Inrikes

Efter julresan till Kanarieöarna: Eliasson kallas till möte

Generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Dan Eliasson har kritiserats hårt efter sin flygresa till Las Palmas.

Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har fått massiv kritik efter avslöjandet om att han reste till Kanarieöarna under jul, vilket strider mot rekommendationerna om att avstå icke-nödvändiga resor. Nu kallas han till ett möte med inrikesminister Damberg.

Det var i dagarna som Expressen avslöjade att Dan Eliasson reste till Kanarieöarna för att fira jul med familjen. Detta trots myndigheternas  rekommendationer om att avstå från icke-nödvändiga resor på grund av coronapandemin.

Nu har inrikesminister Mikael Damberg (S) kallat MSB-chefen till ett möte för att diskutera händelsen.

”Alla har ett ansvar att följa myndigheternas rekommendationer, undvika trängsel och hålla nere smittspridningen. Jag har tagit del av medias rapportering om Dan Eliassons resa och min statssekreterare har under den senaste tiden varit i kontakt med honom. Jag kommer senare denna vecka träffa Dan Eliasson för att lyssna och prata igenom den uppkomna situationen”, skriver Mikael Damberg i en kommentar till SVT Nyheter.

I helgen kommenterade Dan Eliasson resan i Expressen och hävdade då att den var nödvändig. Samma dag la Greta Thunberg ut en bild på sig själv när hon var på väg till FN-mötet i New York i en segelbåt över Atlanten, och skrev: ”Jag har avstått väldigt många flygresor under den här klimatkrisen, men den här resan tyckte jag var nödvändig.”

Greta Thunberg på Twitter samma dag som Dan Eliasson uttalade sig om sin julresa till Kanarieöarna och menade att den var nödvändig
Greta Thunberg på Twitter samma dag som Dan Eliasson uttalade sig om sin julresa till Kanarieöarna och menade att den var nödvändig. Foto: Twitter