Radar · Utrikes

Navalnyj manar anhängare att befria Ryssland

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj tecknar ett hjärta mot sin hustru Julia Navalnaja när hans tidigare villkorliga straff i tisdags i en domstol i Moskva omvandlade till ett fängelsestraff.

Den fängslade ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj uppmanar sina landsmän att bekämpa rädsla och befria Ryssland från ”en handfull tjuvar vid makten”.

Den 44-årige aktivisten som tidigare i veckan dömdes till fängelse skriver på Instagram i ett inlägg som publiceras på torsdagen att myndigheterna endast kan behålla makten om Rysslands befolkning förblir i rädsla.

”Men om vi kan övervinna rädslan, kan vi befria vårt hemland från en handfull tjuvar vid makten. Låt oss göra det. Vi måste göra det”, skriver Navalnyj i inlägget.

Tidigare stod det klart att ryska myndigheter anklagar juristen och regimkritikern Ljubov Sobol – som står Navalnyj nära – för att ha brutit mot pandemireglerna genom att uppmana till protester förra månaden. Det uppger hennes advokat.

Fallet mot Sobol är del i en kampanj som bedrivs mot Navalnyjs anhängare efter det att de manat till landsomfattande demonstrationer i protest mot hans gripande. Över 10 000 personer har gripits under de senaste veckornas protester, bland dem Sobol.

Det var i tisdags som Navalnyjs tidigare villkorliga dom för förskingring omvandlades till fängelse, eftersom domstolen hävdar att han bröt mot reglerna när han inte anmälde sig till sin övervakare. Det gällde bland annat perioden då han låg i koma i Tyskland sedan han förgiftats av det sovjetiska nervgiftet novitjok.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV