Radar · Integritet

Kvinna först i Spanien att få laglig dödshjälp: ”Hon var inte längre kvar i det här livet”

Demonstranter med plakat ”Jag bestämmer hur och när jag dör” i Spanien den 25 juni 2021.

Den första patienten har beviljats aktiv dödshjälp i Spanien. Den 86-åriga kvinnan i Baskien avled nästan på dagen en månad efter att den nya lagen om dödshjälp trädde i kraft den 25 juni, rapporterar den spanska dagstidningen El Pais.

Som fjärde europeiska land legaliserade Spanien aktiv dödshjälp i år, rapporterar SVT nyheter. Nederländerna, Belgien och Luxemburg har redan tidigare godkänt liknande lagar om eutanasi.

Genom den nya lagen i Spanien kan patienter begära och få hjälp att dö i vissa fall av allvarlig och obotlig sjukdom eller kroniska tillstånd som orsakar outhärdligt lidande.

Kvinnan fick med läkarhjälp somna in i hemmet.

– Det var i sovrummet, med alla nära och kära vid hennes sida. Det är inte lätt att dö så här, men hon var inte längre kvar i det här livet och ville inte vara det, säger kvinnans son till El País.

För tio år sedan upprättade hon ett livstestamente med en tydlig önskan om aktiv dödshjälp. På grund av sjukdom hade kvinnan förlorat sin autonomi och saknade sedan länge möjlighet att röra sig och kommunicera.

Samma dag som lagen trädde i kraft lämnade familjen in ansökan till hennes husläkare, som dock åberopade möjligheten att säga nej. Men genom det offentliga sjukvårdssystemet fick de en annan läkare, rapporterar tidningen.

I Sverige är inte dödshjälp tillåtet. Torsten Mossberg, Sveriges läkarförbund, säger till SVT nyheter att han är emot dödshjälp, som går emot läkares etiska regler, men för en parlamentarisk utredning för att ”lyfta på alla stenar”.

Liberalerna vill sedan flera år utreda dödshjälp.

– I länder där man har dödshjälp, som har sagt ja till att läkare kan skriva ut ett läkemedel till någon som lider av en obotlig, dödlig sjukdom, är det omgärdat av ett sådant regelverk att inte vem som helst genomför det, säger Barbro Westerholm (L) till nyhetskanalen.

Läs mer Fler läkare positiva än negativa till dödshjälp

Läs mer Nya Zeeland inför dödshjälp – Sverige räds frågan