Radar · Utrikes

Cuomo anklagas för sexuella trakasserier mot elva kvinnor – men avfärdar: ”Jag avgår inte”

I ett videouttalande på tisdagen avfärdade New Yorks guvernör Andrew Cuomo anklagelserna om sexuella trakasserier.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo avfärdar uppmaningar om att han ska avgå. Cuomo står mitt i ett sällan skådat blåsväder efter anklagelser om sexuella trakasserier mot elva olika kvinnor.

I går presenterade delstaten New Yorks justitiedepartement en oberoende utredning som innehöll vittnesmål från elva kvinnor om ovälkomna närmanden och ”ett tydligt mönster av otillbörligt uppträdande från Cuomos sida”. Det handlar om att guvernören ska ha tafsat på kvinnorna, kysst dem mot deras vilja eller kommit med sexuella anspelningar.

Efter att delstatsåklagaren Letitia James offentliggjorde anklagelserna uppmanade president Joe Biden och andra framstående demokrater – däribland representanthusets talman Nancy Pelosi – Cuomo att avgå.

Men i ett videouttalande på tisdagen gjorde den 63-årige guvernören klart att han inte kommer att lämna sin post. Han förnekade samtidigt att han betett sig olämpligt.

– Verkligheten är väldigt annorlunda gentemot vad som beskrivits, sade Cuomo och hävdade att de som anklagat honom missförstått hans ord, gester och sätt att vara.

Rita Glavin, en advokat som försvarar Cuomo mot anklagelserna, har i ett skriftligt uttalande bifogat bilder som visar hur guvernören kysser och omfamnar kända politiker som Joe Biden, Barack Obama, Hillary Clinton och Nancy Pelosi – samt hans bortgångna far Mario Cuomo, som också var guvernör i New York.

Men delstatens utredning avfärdar försvaret om att Cuomos beteende bara skulle spegla ett kärleksfullt och fysiskt – men oskyldigt – sätt.

Anne Clark, en av de advokater som ledde utredningen, uppger att en av de kvinnor som Cuomo utsatte för sexuella trakasserier vid flera tillfällen var en polis som arbetade med att skydda guvernören. Enligt Clark stod guvernören bakom polisen i en hiss och ”förde sitt finger från hennes nacke ner över hennes ryggrad och sa ’hallå där’.”

”Vad dessa vittnen – och många andra beskrev var inte bara ett gammaldags, kärleksfullt beteende – det var sexuella trakasserier”, fastslår utredningen, som pågått i fem månader och omfattar 179 vittnen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV