Radar · Utrikes

Protester när G20-ledarna samlas i Rom

Som en försmak av de större demonstrationerna under lördagseftermiddagen passade några aktivister från nätverket Avaaz under fredagen på att klä ut sig till ABBA och sjunga Money, money money framför Colloseum i Rom.

I helgen samlas världens mäktigaste ledare på G20-mötet i Rom, precis på upploppet till FN:s klimattoppmöte. Klimatet är en av de frågor som står på agendan, men många aktivister tvivlar på att ledarna kommer att kunna komma fram till något konkret.

Otillgänglighet är något som brukar genomsyra mötena där världens ledare samlas. Så också denna gång. Roms historiska centrum är i praktiken helt avstängt, helikoptrar hovrar oroligt över staden och vägar och viktiga metrostationer inom en tio kilometers radie från kongresscentret där ledarna möts är avstängda och bevakas av militär och polis.

Samtidigt går det att läsa på hemsidan att G20 siktar på att vara ett inkluderande möte. Till exempel får olika grupper, så kallade engagement groups samlas, diskutera och lämna över sina synpunkter till ledarna i G20. Möten som Civil20, Youth20, Women20 och Labour20 ska göra att flera stora grupper ska vara representerade.

"Betala det de utlovat"

Bara prat, tycker Emanuele Genovese, kommunikatör på Fridays for future Italien, en av flera organisationer som under lördagen ordnar en stor demonstration i Rom.

– Vi vill att ledarna agerar på flera områden. Klimatet och klimaträttvisa är en punkt. De måste betala ut de 100 miljarder för klimatomställning till de fattiga länderna som de utlovat. Dessutom behöver de se till att det handlar om bistånd, och inte förtäckta lån eller bistånd som redan utlovats sedan tidigare. 

Han vill se att de går ännu längre och också ger skuldavskrivningar till fattiga länder som sitter fast i en skuldfälla och inte har råd med nödvändiga klimatinvesteringar. 

– De har samlat på sig dessa skulder under årtionden och har inte råd med utgifter som belastar statskassan än mer, säger han. 

"Handlar om rättvisa"

En annan viktig fråga som demonstranterna kommer att föra fram under eftermiddagen är frågan om vaccinering och att lyfta patenten för att snabbare kunna vaccinera de delar av världen som fortfarande ligger långt efter den rika världen. 

– Det handlar om rättvisa också där, och det är de rika länderna som tillsammans med multinationella företag och aktörer som Världsbanken och Internationella valutafonden som styr utvecklingen, säger Genovese. 

Han ser inga tecken på någon verklig inkludering av civilsamhället från de 20 länderna, som tillsammans står för 80 procent av världens totala BNP och 75 procent av utsläppen av växthusgaser. 

– Men vi fortsätter att protestera. Även om vi inte får delta så är det ett sätt att visa att vi håller ögonen på dem. Annars skulle de kunna strunta helt i de här frågorna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV