Radar · Utrikes

G20-protester i Rom: ”Jag vill säga basta, basta, basta!”

"Katastrofen kommer, det är dags att agera" löd skylten från det klimatläger som slagits upp i centrala Rom och som deltog under lördagens manifestation.

Tusentals demonstranter protesterade i Rom under lördagseftermiddagen. Budskapen till makthavarna som samlats för G20-möte var många, men gemensamt var oron för klimatet och ett lågt förtroende för världsledarna.

Trots avstängda vägar och metro och trafikstockning som följd tog sig tusentals personer till demonstrationen i centrala Rom under lördagseftermiddagen för att protestera mot G20-ledarnas vaga löften.

För många handlade protesterna om klimatet. Federica och Piero som tagit med sin sex månader gamla son Valerio kom för att protestera mot greenwashing och det de menar är ytlighet.

– De beslut som de tar på G20 representerar inte oss. säger Federica.

– Problemet är greenwashing och retorik. De får det att låta som att de gör saker för att göra allmänheten nöjd, men i själva verket är det långt ifrån vad som behöver göras och de positiva effekterna uteblir, säger Piero.

6 månader gamla Valerio var på sin första demonstration, men verkade ha sina åsikter klara för sig
6 månader gamla Valerio var på sin första demonstration, men verkade ha sina åsikter klara för sig. Foto: Madeleine Johansson.

"Sätt framtiden framför vinsterna"

6-åriga Joy blev buren av sin mamma Valeria sista sträckan, men höll beslutsamt upp sin skylt med texten ”förstör inte jorden, gör jorden!”.

– Hon är mycket oroad för planeten. Vi vill säga till makthavarna att de måste sätta framtiden framför ekonomiska vinster, säger Valeria.

På samma sätt var också 9-åringarna Ambra och Marta.

– Världen är viktig och klimatet håller på att förändras, så vi måste kämpa för det här, sade i mun på varandra.

"Min framtid kommer inte vara rosenskimrande om den inte blir grön" var budskapet från 9-åringarna Ambra och Marta
"Min framtid kommer inte vara rosenskimrande om den inte blir grön" var budskapet från 9-åringarna Ambra och Marta.

Ett gäng från Extinction rebellion samlade sig i ring innan demonstrationen. En av dem, David Bowen, som bott från och till i Italien de senaste 40 åren, konstaterade att G20-mötena ofta handlar om mycket prat och lite handling.

"Känt till problemen i 50 år"

– Vi har känt till problemen under 50 år och det har varit ett erkänt internationellt problem sedan 1992. Trots det har inte ens de enklaste åtgärderna vidtagits, som att täppa till läckande metan.

Han lyfte fram Extinction rebellions tre huvudbudskap, som är ”säg sanningen”, ”agera nu, tiden för uppskjutande är förbi” och skapa medborgarråd som kan hjälpa till att ta besluten.

– Medborgarna kommer kunna ta mer rättvisa beslut och inte låta sig korrumperas av oljebolag som kommer och bjuder på flotta middagar och sätter en redan färdig lagtext i händerna på dig, sade Bowen.

Michele Gianella såg till att prata universell basinkomst med alla han träffade
Michele Gianella såg till att prata universell basinkomst med alla han träffade. Foto: Madeleine Johansson.

Men med på demonstrationen fanns en rad fackförbund och organisationer som lyfte andra frågor. Michele Gianella företrädde italienska delen av Europeiska medborgarinitiativet för att införa en universell basinkomst. 

– Jag är här som vanlig medborgare som är orolig för klimatet, men delar också ut flygblad om namninsamlingen. Vi behöver samla in en miljon röster innan juni nästa år för att EU-kommissionen ska ta upp det till diskussion, säger han och fortsätter.

– Det skulle inte bara vara bra ur ett mänskligt, artistiskt och ekonomiskt perspektiv, men skulle också förbättra den förödande klimatkrisen som vi just nu befinner oss i, konstaterade han.

"Det räcker nu", sade Soza Yavuklu om Erdogan och hans attacker mot kurderna
"Det räcker nu", sade Soza Yavuklu om Erdogan och hans attacker mot kurderna. Foto: Madeleine Johansson.

Soza Yavuklu från Urfa i Turkiet och boende i Rom sedan 21 år protesterade mot det krig som hon ser Erdogan utövar mot kurderna.

– De betalar Erdogan för att resa hit och de betalar för att få Turkiet att hålla borta flyktingar från Europa. Jag villl säga basta, basta, basta (det räcker)! Sluta att döda våra barn och förstöra våra liv!

"Ni G20, vi framtiden" stod det på banderollen längst fram i demonstrationen
"Ni G20, vi framtiden" stod det på banderollen längst fram i demonstrationen. Foto: Madeleine Johansson.