Glöd · Ledare

Fossilberoendet behöver behandlas

När vi i morgon, söndag, går in i Cop26 gör vi det med krökt rygg. Livet som koldioxidberoende är inte speciellt lätt. Klimatskulden ökar, inte nog med att utsläppen varje år är större än intäkterna, dessutom blir skillnaden allt större.

Men förbättringen hägrar vid horisonten. Om vi bara finge … Ja men tänk om vi elektrifierar hela bilflottan. Då kommer man ju kunna resa och frakta som vanligt. Och gör massiva investeringar i tågnätet, fixar snabbtåg, och klimatsmarta hus, bygger kärnkraftverk. Och förresten, om vi bara investerar i nya gruvor i Norrbotten, batterifabriker och fossilfritt stål, investeringar omfattande 1 000 miljarder då då är vi nästan framme.  

”Det är en ny industriell revolution vi ser i Sverige, det är en grön revolution. Det är nästan svårt att greppa hur stort det är” som Magdalena Andersson beskrev det till Dagens industri.

Ja det är klart att utsläppen ökar just nu, med enorma mängder just när man investerar, men se vinsterna sen! Det är svårt att inte se parallellerna med en spelberoende vars vinst hägrar precis runt hörnet. Vi har försökt investera oss ur krisen så länge den funnits på dagordningen, och vi har nu till följd av det bilar med betydligt mer effektiva motorer än förr, vindkraftverk i haven och solpaneler på taken. Vi har också betydligt större bilar, tv-skärmar istället för planscher, mobiler istället för tidningar, tre–fyra enheter istället för en tv. Varje effektivisering har ätits upp. Varje investering har resulterat i nya investeringar. Ständigt med framtidens lösningar hägrandes runt hörnet. Efter en liten nedgång i fjol på grund av covid-19 förväntas vi nu få den näst största utsläppsökningen i historien.

Lösningen ligger inte i att investera sig ur krisen, lösningen ligger i att byta perspektiv. Att sätta klimatet och de ramar naturen ger oss först, sen kan vi börja kolla på hur vi gör det bästa av livet vi lever då.

Tumme ner:

Bengalkastande och rasistiska glåpord hör inte hemma i samhället, det måste få ett stopp omgående.

Tumme upp:

Fotbollspubliken som bjudit på show efter show efter show den här sommaren, trots polisens tuffare tag.