Radar · Utrikes

Filippinsk journalist ihjälskjuten i hemmet

Filippinerna är ett farligt land för journalister att verka i.

Den filippinske nyhetsreportern Orlando Dinoy har avlidit efter att ha träffats av flera skott i sitt hem, enligt lokal polis. Han är den 21:e journalisten som mördats i landet på fem år, enligt det filippinska journalistförbundet.

Orlando Dinoy jobbade för Newsline Philippines och var dessutom verksam på radiostationen Energy FM. En okänd gärningsman tog sig in i hans lägenhet i staden Bansalan Town och angrep honom, enligt den lokala polischefen Peter Glenn Ipong.

Dinoy sköts med sex skott och avled omedelbart av sina skador, enligt polisen.

Filippinernas högste polischef Guillermo Eleazar har gett order om en genomgripande utredning av mordet och utlovar mer skydd till media.

Enligt New York-baserade Committee to Protect Journalists är Filippinerna inte bara ett av de farligaste länderna för journalister att jobba i. Landet uppges – efter fem år med president Rodrigo Duterte vid makten – vara ett av de länder som har störst problem med straffrihet när det gäller våld mot journalister, med 13 olösta journalistmord.

En av årets fredspristagare, journalisten Maria Ressa som grundat nyhetssajten Rappler, har länge kämpat för press- och yttrandefrihet i landet.