Radar · Morgonkollen

EU-medling i Georgien misslyckades igen

Anhängare till den gripne georgiske oppositionsledaren Nika Melia demonstrerar i februari.

Inte heller det andra försöket från EU att medla i det politiskt spända Georgien lyckades meddelar EU-delegationen, som leds av svenske Christian Danielsson.

Den första förhandlingsrundan avslutades utan resultat den 19 mars, och nu meddelar Danielsson att även omgång två vid förhandlingsbordet blev fruktlöst. Medlarna har därmed ännu inte lyckats få regering och opposition att enas om en gemensam väg ut ur krisen. Situationen har pågått sedan parlamentsvalet den 31 oktober i fjol, som oppositionen hävdar präglades av valfusk.

Förre premiärministern Giorgi Gakharia avgick i februari efter oenighet inom regeringen om en arresteringsorder mot oppositionsledaren Nika Melia, som anklagas för uppvigling. Efterträdaren Irakli Garibasjvili gav senare klartecken till att gripa Melia, vilket har utlöst demonstrationer.

Georgien planerar att ansöka om EU-medlemskap 2024 men oppositionen anklagar regeringen för att medvetet sabotera förhandlingarna och underminera landets försök att närma sig EU.

– Att fullfölja den europeiska strävan kräver kompromisser, i synnerhet av det styrande partiet som ska leda landet ut ur krisen. Tyvärr fanns inte den viljan runt bordet i dag, sade Danielsson på en presskonferens efter sju timmar av förhandlingar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV