Radar · Utrikes

BBC-journalist lämnar Kina: ”För riskabelt”

En BBC-journalist har lämnat Kina av rädsla för sin säkerhet.

En brittisk BBC-journalist som har rapporterat om uigurerna i Xinjiang att lämnar Kina. Anledningen är hot om rättsliga åtgärder och påtryckningar från kinesiska staten, uppger han själv.

Det är BBC-korrespondenten John Sudworth och hans irländska fru Yvonne Murray, korrespondent för irländska RTÉ, som i stället har flyttat till Taiwan.

BBC och RTÉ är båda public servicebolag, likt SVT i Sverige, och Sudworth har jobbat i Kina i nio år. Han säger att det var ”för riskabelt att stanna” och att hoten från den kinesiska staten har ”intensifierats” de senaste månaderna.

Anledningen bakom påtryckningarna uppges vara att Sudworth har rapporterat om hur regimen behandlar den uiguriska befolkningen i regionen Xinjiang.

– BBC har utsatts för en propagandaattack som inte bara riktar sig mot bolaget i sig, utan även mot mig personligen, säger Sudworth.

– Vi har mottagit hot om rättsliga åtgärder, varit under massiv övervakning, obstruerats och man har även försökt skrämma oss.

På Twitter skriver Kinas ambassad i Irland att ”ingen har tvingat eller kommer att tvinga” hans fru Murray att lämna landet.

”Johns arbete har avslöjat sanningar som kinesiska myndigheter inte vill att världen ska känna till”, skriver BBC i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV