Radar · Morgonkollen

Högerextremt parti ökar i Cypern

En kvinna lägger sin röst i en vallokal i Cyperns huvudstad Nicosia på söndagen.

Högerextrema Nationella folkfronten går framåt i parlamentsvalet i Cypern. Men största parti blir återigen det styrande högerpartiet Demokratisk samling och president Nicos Anastasiades får därmed fortsätta att styra med hjälp av en minoritetsregering.

Cyperns båda största partier backade med omkring tre procentenheter jämfört med förra valet. I stället nästan dubblerade högerextrema Nationella folkfronten (Elam) sin andel av rösterna, till knappt 6,8 procent, i söndagens val. Det invandringsfientliga nationalistpartiet valdes in i parlamentet vid förra valet 2016.

Elam har sina rötter i det grekiska nynazistiska partiet Gyllene gryning, som är klassad som en kriminell organisation i Grekland och där partiledningen i oktober i fjol dömdes till långa fängelsestraff.

Starkt gick också det nya mittenpartiet Demokratisk inriktning (Dipa), som fick 6,1 procent av rösterna, enligt Euronews.

Misslyckande för vänstern

Det styrande högerpartiet Demokratisk samling (Disy) fortsätter dock att vara Cyperns största parti, med 27,7 procent av rösterna. Näst störst blir kommunistiska Arbetarnas framstegspart (Akel), med omkring 22 procent av rösterna.

Parlamentsvalet i den grekcypriotiska delen av ön spåddes bli mycket jämnt mellan de två största partierna, men Akel lyckades inte utmana den sittande regeringen och gjorde ett av sina sämsta val.

– Resultatet var inte vad vi förväntade oss. Vi respekterar det och kommer att utvärdera det noggrant, säger Akels partiledare Andros Kyprianou på partiets valvaka, rapporterar Euronews.

Omkring 65,7 procent av de 558 000 röstberättigade lade sina röster i urnorna, enligt nyhetssajten, vilket var ungefär lika många som vid förra parlamentsvalet, trots coronapandemin.

Korruption en valfråga

De cypriotiska väljarna hade hela 658 kandidater från 15 partier att välja mellan till de 56 platserna i parlamentet.

Korruption i landet har varit en avgörande valfråga:

– Problemet med korruption gynnar de mindre partierna, men det spär också på antalet som stannar hemma. En stor del av väljarna är missnöjda med de etablerade partierna, säger politiske analytikern Christophoros Christophorou.

De mindre partierna misslyckades dock med att samla ett tillräckligt stort stöd och landets president, Nicos Anastasiades, som tidigare var partiledare för Disy och som har suttit på posten sedan 2013, får därmed fortsätta styra med hjälp av en minoritetsregering.