Radar · Miljö

Gissningen: Sex av tio tror att Sverige bommar klimatmål

Är Sverige på väg mot nettonollutsläpp? Många misstror men Svante Axelsson på Fossilfritt Sverige är optimistisk.

Till 2045 ska Sverige ha uppnått nettonollutsläpp av växthusgaser. Om vi kommer nå det är en öppen fråga och enligt en färsk undersökning av Fossilfritt Sverige, är det många som misstror.

Sveriges utsläpp minskar men i en allt för långsam takt för att Sverige ska vara på kurs mot det uppsatta klimatmålet – nettonollutsläpp till 2045. Det har både Naturvårdsverket och klimatpolitiska rådet som är satta att granska regeringens miljöpolitik konstaterat. Måhända är det som gett utslag i det allmänna medvetandet.

Läs mer: Regeringen får hård kritik från klimatpolitiska rådet: ”Tempot måste öka”

För när Fossilfritt Sverige gav Novus i uppdrag att undersöka om svenskarna tror att målet kommer att nås i tid, svarade sex av tio nej. Men Fossilfritt Sverige som är ett regeringsinitiativ som ska accelerera omställningen med hjälp av alltifrån näringsliv och kommuner till andra organisationer, är desto mer optimistiska.

– Jag förstår att många uppfattar målet som tufft men jag tror att vi kommer nå det före 2045. Nu måste politikerna och vi som arbetar med omställningen bli bättre på att förmedla visionen om det fossilfria samhället. Det gäller att visa att målet både är möjligt att nå och dessutom är en väg mot ökad välfärd och högre livskvalitet, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige i ett uttalande.

Sveriges klimatmål är att nettoutsläppen ska vara noll senast år 2045. Det innebär att utsläppen ska vara 85 procent lägre än 1990 samt att resterande utsläpp kan täckas av kompletterande åtgärder.