Radar · Utrikes

Egyptisk underrättelsechef besökte Gaza

Bilder på Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi pryder Gazas gator.

Egypten vill förmå Gazas styrande Hamas att gå med på en varaktig vapenvila. Den egyptiske underrättelsechefen är på plats i Gaza, efter tidigare möten med Israels ledning.

Underrättelsechefen Abbas Kamal reste till Gaza på måndagen i det första besöket av en underrättelsechef på kanske två årtionden.

Diskussionen rör främst försök att bevara lugnet och planer på att återuppbygga Gaza efter Israels aggressioner, säger en Hamasrepresentant som inte vill bli namngiven.

Men en regional Hamasledare, Yahya al-Sinwar, sade i samband med mötet att Kairo måste sätta press på Israel att sluta med ”attacker mot vårt folk i Jerusalem. . . .”

Gaza välkomnade samtidigt Kamal med egyptiska flaggor efter vägen där hans delegation körde, samt stora porträtt på Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi.

Egypten har förstärkt sin diplomatiska närvaro i regionen, sedan landet framgångsrikt medlade mellan Israel och Hamas.

På söndagen besökte underrättelsechef Kamal Jerusalem och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Enligt Netanyahu rörde mötet regional säkerhet och att bistånd till invånarna i Gaza inte får användas militärt.

Egypten har utlovat 500 miljoner dollar i humanitärt stöd och för återuppbyggnad av Gaza som en del av uppgörelsen om vapenstillestånd.