Radar · Utrikes

Akutåtgärd i Kina efter folkräkning: Tre barn per familj okej

Det blir nu tillåtet för kinesiska par att skaffa upp till tre barn.

Folkräkningen i Kina nyligen gav oroväckande resultat. Bara några år efter det att ettbarnspolitiken övergavs höjer regimen nu till tre barn per familj.

President Xi Jinping ledde själv ett möte i politbyrån, regimens inre krets, i Peking på måndagen, rapporterar diktaturens statliga nyhetsbyrå Nya Kina. Där beslutades om krafttag i hopp om att vända utvecklingen med för många gamla i relation till de arbetsföra åldersgrupperna.

Kinesiska par tillåts nu skaffa upp till tre barn, enligt en kommuniké från mötet, som motiverar åtgärden som ett svar ”på att befolkningen blir allt äldre”. I sina engelskspråkiga mediekanaler beskriver Nya Kina det som att landet nu ”stödjer att par skaffar tre barn”.

För bara några decennier sedan var det snarare överbefolkning som var Kinas stora orosämne. En hård ettbarnspolitik infördes därför på 1980-talet. Den luckrades sedermera upp, men varade formellt ända till 2015, då två barn per familj tilläts.

Kina har officiellt nästan 1,4 miljarder invånare. Det är därmed världens folkrikaste land. Men Indien ligger bara några tiotals miljoner under, och väntas snart gå om.