Radar · Utrikes

Studenter hotade vid ryska protester

Poliser gripen en man under söndagens protester i Rysslands huvudstad Moskva.

Protesterna som startade efter att Aleksej Navalnyj för två veckor sedan greps, efter ha återvänt till Ryssland, lockar till stor del unga – och personer som inte tidigare demonstrerat. Samtidigt hotar universitet sina studenter för eventuella repressalier om de demonstrerar. 

Förra helgen greps över 4000 personer – inklusive 300 barn – då över 250 000 personer gick ut på gatorna i fler än 100 städer runt om i Ryssland. Sedan dess har Kreml jobbat hårt med att hindra att från fortsatta protester. Inför söndagen har de slagit ner mot både aktivister och fristående journalister.

– Ryssland är i helhet mer förtryckande än någonsin tidigare. Och genom att folket går ut på gatorna visar de att de inte är nöjda med myndigheterna, säger Ana Furtuna, chef för Eurasienavdelningen på Civil Rights Defenders, och tillägger att omkring 42 procent av de som demonstrerade förra helgen gjorde det för första gången.

Över 3000 gripna

Under söndagen har hittills 3 000 frihetsberövats. Ett av skälen regimen använder för att rättfärdiga gripanderna är pandemin – då det i dagsläget är olagligt att demonstrera av detta skäl.

– Det är viktigt att poängtera att de åtgärder som görs (till följd av pandemin red. anm.) ska vara nödvändiga, proportionella och följa europeisk standard för mänskliga rättigheter. Åtgärderna får aldrig användas för att tysta kritiska röster, säger Ana Furtuna.

I likheterna med tidigare demonstrationer i landet så är att det är flera faktorer som ligger bakom protesterna, där gripandet av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj är en av orsakerna. Andra skäl som Furtuna tar upp handlar om ständiga kränkningar av mänskliga rättigheter i landet, utbredd korruption, låg levnadsstandard för vanligt folk, samt en rad nya lagar som införts och som allvarligt hotar kritiska röster i landet. 

– Allting tillsammans motiverar människor att gå ut på gatorna och visa sitt missnöje. De är trötta på att se på vad som händer i sitt land, säger Furtuna.

Största på flera år

Unikt med demonstrationerna är, förutom situationen med corona, storleken och antalet demonstranter. Förra helgens demonstrationer var de största i landet på flera år. Även den hårdhet som myndigheterna möter demonstranterna med är exceptionell.

– Myndigheterna gått hårdare åt är någonsin tidigare med att försöka hindra personer från att demonstrera. De trakasserar även advokater som försöker hjälpa de som gripits. Det har hänt förut, men inte den här utsträckningen, säger Ana Furtuna och påpekar att det är omöjligt att säga hur detta kommer att sluta.

– I Belarus har demonstrationerna pågått i över sex månader, det kan bli likadant här. Man vet varken hur demonstranterna eller myndigheterna kommer att agera framöver, säger Ana Furtuna och tillägger att just därför att det rör sig om så många orsaker till att demonstranterna gått ut på gatorna gör det än mer komplext.