Radar · Utrikes

Protester mot Amazon i Frankrike: ”bidrar till klimatförändringarna”

Flera hundra demonstranter samlades under lördagen i den franska staden Fournes för att demonstrera mot Amazons utbyggnad.

Hundratals miljö- och antikapitalistiska demonstranter har under lördagen samlats i flera städer runt om i Frankrike, för att visa sitt missnöje mot näthandelsjätten Amazons expansion. Något de menar bidrar till klimatförändringarna. 

“Amazon varken här eller någon annanstans” står skrivet på en byggnad i orten Fournes i södra Frankrike. Runt texten har träd och hjärtan målats.

I Fournes, där över tusen personer samlades under lördagen, planerar näthandelsjätten Amazon att bygga ett 38 000 kvadratmeter stort lager.

– I två år har invånarna i Fournes och dess omgivning kämpat mot bygget av ett gigantiskt Amazonlager, säger Raphael Pradeau, talesperson för aktivistgruppen Attac, till nyhetsbyrån AFP.

– I början var de ensamma mot alla, men de har tillfälligt lyckats stoppa projektet tack vare en rättslig prövning. Vi vill visa att det inte handlar om små isolerade aktioner utan att vi kan mobilisera hundratals människor för att stoppa deras arbete, säger han.

Demonstranterna planerade träd på platsen där det framtida lagret planeras att stå – som en symbol för att marken ska användas för jordbruk och inte beläggas med betong.

Enligt demonstranterna är Amazon en bidragande orsak till att jordbruksmark förstörs, vilket de menar bidrar till klimatförändringarna och en minskning av den biologiska mångfalden.

I Carquefou, i landets nordvästra delar, demonstrerade omkring 200 utanför Amazons anläggning och i ytterligare sju städer ska det ha utförts olika former av protester, enligt Attac.