Radar · Utrikes

Tusentals omhändertagna under ryska protester

Demonstranter har bland annat gripits i Vladivostok.

För andra helgen i rad protesterar stora skaror anhängare till Putin-kritikern tillika oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i Ryssland. Över 4 000 personer har frihetsberövats – däribland Navalnyjs fru.

Protesterna pågår på flera håll i landet. Vid lunchtid uppgav Navalnyjs stab att hans fru Julia Navalnaja har frihetsberövats vid demonstrationen i Moskva. Navalnaja omhändertogs av polis även under demonstrationerna förra veckan.

”Om vi fortsätter vara tysta kan de komma och hämta vem som helst av oss i morgon”, skrev Julia Navalnaja i ett inlägg på Instagram före frihetsberövandet.

Tidigare under dagen, i Vladivostok, tvingades demonstranter bort från stadskärnan av polis. Videoklipp som visar protesterande som skanderar ”Putin är en tjuv” cirkulerar på nätet.

I Tomsk, där temperaturen för närvarande är runt minus 23, samlades folk framför ett konserthus med budskapet ”Släpp honom fri!” med syftning på Navalnyj. Även i Jakutsk, där temperaturen är minus 42, tog sig människor ut för att protestera.

– Det är första gången jag deltar. Jag är bara så trött på den totala laglösheten hos dem som styr, säger Ivan, en av demonstranterna.

Förutom fängslandet av Navalnyj så har uppgifterna om ett palats som påstås tillhöra president Vladimir Putin förmått många att demonstrera.

Putin förnekar att han äger palatset vid Svarta havets kust.

Stor polisinsats

Även i Moskva är polis utstationerad för att stävja protester. Demonstranter försöker överlista polisen, och ta sig till fängelset Matrosskaja Tisjina där Navalnyj hålls. Men polis pressade tillbaka demonstranterna, skriver ryska nyhetsbyrån Interfax.

Demonstranter hade sökt sig till torget Komsomolskaja.

Omkring 800 uppges ha omhändertagits av polis i Moskva.

I S:t Petersburg har polis barrikaderat trafiken till stadskärnan.

– Hela centrum är avstängt, säger Natalja Grigorjeva till nyhetsbyrån AFP. Hon har tillsammans med sin dotter tagit sig till staden för att delta i protesterna.

– Vem är hela den här insatsen emot egentligen? Mot det egna folket?

"Vem som helst"

Aleksej Navalnyj greps för två veckor sedan vid sin hemkomst till Moskva efter att ha tillbringat flera månader i Tyskland, där han fått vård efter att ha förgiftats under en flygresa i hemlandet.

Polisen har varnat för att protesterna bedöms som olagliga och kommer att slås ned på samma sätt som föregående helg, då uppemot 4 000 personer frihetsberövades.

Uppgifter om frihetsberövandena kommer bland annat från den fristående organisationen OVD-info.

I ett uttalande på Twitter fördömer USA:s nytillträdde utrikesminister Antony Blinken Rysslands agerande i samband med protesterna:

”USA fördömer det ihärdigt hårdföra hanterandet av fredliga protester och journalister av ryska myndigheter för andra veckan i rad. Vi uppmanar återigen Ryssland att släppa dem som utnyttjar sina mänskliga rättigheter”, skriver han.