Radar · Inrikes

Gahrton om Stenevi: ”Jag är ganska nöjd”

Märta Stenevi har valts till nytt språkrör under Miljöpartiets extrakongress.

Märta Stenevi vann söndagen språkrörsomröstningen med stor marginal. Men i partiet finns fortfarande delade meningar om var fokus ska ligga. 
”Jag är ganska nöjd, men jag hade hellre sett att Rebecka vunnit”, säger Per Gahrton vid Gröna seniorer.

Några som stått bakom Märta Stenevi är Grön ungdom och språkröret Aida Badeli är positiv till söndagens resultat.

– Det känns jättekul, Märta är den perfekta kandidaten för oss just nu. Vi har länge drivit på för att partiet ska prioritera jämlikhetsfrågorna och Märta är den kandidat som verkligen tror på det också, säger Aida Badeli, språkrör för Grön ungdom.

– Jag tror hon har jättestora möjligheter att profilera sig och bli ett starkt språkrör som går genom rutan. Det är ju självklart svårt att vara ny, men det kommer ju alltid vara så i början – att man får bygga upp ett starkt förtroende. Jag tror att hon har alla möjligheter att lyckas, säger Aida Badeli.

"Behövs en kursändring"

Karin Jansson, regionråd i Gävleborg, förordade istället Rebecka Le Moine som kom tvåa i omröstningen.

– Jag ville ju ha Rebecka, jag tror att hon kunnat lyfta in mer från miljörörelsen i partiet, vilket jag tror skulle vara bra för oss. Men det är ju himla bökigt att vara språkrör, så det kan bli så att hennes gröna systemkritik kan komma in lättare nu när hon inte är språkrör, säger Karin Jansson, regionråd i Gävleborg.

– Jag tycker också att Annika (Hirvonen red. anm.) gjorde en väldigt bra presentation. Jag tycker att hon hanterat migrationsöverenskommelsen väldigt bra, där hon lyckats få fram vad miljöpartister och kongressen tycker i det här svåra parlamentariska systemet.

Det Jansson menar saknas hos Stenevi är målet att utveckla partiet.

– Jag tycker att miljöpartiet behöver en tydligare kursändring – i alla fall utåt. Nu blir det lite mer ”business as usual” och de fortsätter precis som de gjorde förut. Jag tror att vi måste göra något annat än förut. Och det blir det ju inte, säger hon och tillägger:

– Ett problem med Märta Stenevi som språkrör är att vi tappar en partisekreterare som är insatt i det hela.

"Ingenting emot Märta"

Per Gahrton, språkrör för Gröna seniorer hade liksom Karin Jansson tagit ställning för Rebecka Le Moine.

– Jag tror det kan bli ganska bra. Gröna seniorer hade ju visserligen förordat Rebecka Le Moine, men hon kom ju tvåa.

– Men jag har ingenting emot Märta, det var mer att Rebecka är lite mer ideologiskt – grundgrön. Men Märta har absolut kvaliteten som pragmatisk realpolitiker som kan få någonting gjort. Sånt behövs ju också, säger Per Gahrton.

Hur det kommer gå för henne som språkrör menar Gahrton till stor del beror på hur hon kommer lyckas att nå ut.

– Det är alltid svårt att slå igenom. Är man partiledare ska man gå genom rutan som det heter. Det är svårt att definiera vad det beror på, vissa gör det andra inte. Jag tror hon har en chans – men det är inte lätt och inte självklart. Men jag tror den finns.

– Det hon gör som är bra är att hon betonar att miljöpolitiken inte får gå ut över den sociala jämlikheten. Det får inte bli så att de som har det sämst får betala över klimatkrisen. Vi måste försöka hålla bägge de bollarna igång samtidigt, säger Per Gahrton.