Radar · Inrikes

Snabb remissrunda om kravet på inresetester

Inrikesminister Mikael Damberg (S) håller pressträff om kraven på inresetester.

Det blir en blixtsnabb remissrunda till polisen och andra berörda myndigheter om kravet på negativt covid-19-test för inresa till Sverige, som Folkhälsomyndigheten begär.

– Svaren ska vara inne senast på måndag, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressinformation.

Folkhälsomyndigheten lämnade på fredagen in en begäran till regeringen om krav på negativt covid-19-test för utländska medborgares inresa till Sverige. Det gäller personer födda 2004 eller tidigare. Det negativa testet får vara max 48 timmar gammalt.

Nya EU-regler

”Läget förändras oerhört snabbt i omvärlden och olika virusvarianter kan finnas i fler länder än de vi känner till. Därför anser FHM att det är det viktigt att få de nya restriktionerna på plats”, motiverade generaldirektör Johan Carlson i ett pressmeddelande.

Regeringen har under det senaste dygnet behandlat myndighetens begäran. Ytterligare några dagar behövs innan ett regeringsbeslut kan fattas, enligt Mikael Damberg.

Han hänvisar också till att EU i början på nästa vecka ska komma med nya reserestriktioner.

Också svenskar

Även för hemvändande svenskar skärps reglerna. De som inte har testat sig före avresan ska göra det samma dag som de återvänder till Sverige.

FHM rekommenderar inresande svenskar att stanna hemma och undvika kontakter i sju dagar samt testa sig den femte dagen, även om test gjorts 48 timmar före inresan till Sverige eller i anslutning till hemkomsten. Också resenärernas hushållskontakter uppmanas att stanna hemma.

Arbetspendlare ingår inte i myndighetens nya rekommendationerna, förutsatt att de testas regelbundet (minst en gång per vecka). Även arbetspendlarnas hushållskontakter undantas om pendlaren testas regelbundet.