Radar · Migration

Akut situation för barn i Tigray

Barn som drabbats av konflikten i Tigray riskerar både undernäring och brist på möjligheten till skolgång.

Konflikten i den etiopiska provinsen Tigray har gjort situationen för barn akut, varnar Unicef:s chef i regionen. 1,3 miljoner barn kan inte gå i skolan och många barn lider av akut undernäring.

Konflikten i Tigray har pågått sedan i höstas när etiopiska regeringsstyrkor inledde en offensiv i provinsen Tigray. I Tigray styr partiet TPLF och president Abiy Ahmed, som har vunnit Nobels fredspris, anklagade partiet för att ligga bakom en dödlig attack mot en federal militärbas i regionens huvudstad Mekelle.

Nu varnar Unicef för att barnen riskerar att fara mycket illa i konflikten.

– Det lilla vi vet om hur barnen påverkas av konflikten i Tigray – via samarbetspartners och FN:s egna bedömningar – är djupt oroande, säger Henrietta Fore, Unicef:s chef i regionen, i ett uttalande.

I Tigray finns det 1,3 miljoner barn i skolåldern. Men medan resten av Etiopien lättat på coronarestriktionerna kan barn i Tigray fortfarande inte gå i skolan. Det finns även rapporter om att minst 300 ensamkommande barn flytt till Sudan.

– En bedömning som gjordes av partners i början av januari visade på akut undernäring hos upp till 10 procent av barnen under fem år. Detta ligger långt över WHO:s nödtröskel på 3 procent och kan potentiellt riskera livet på upp till 70 000 barn, säger Henrietta Fore.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV