Radar · Migration

Akut situation för barn i Tigray

Barn som drabbats av konflikten i Tigray riskerar både undernäring och brist på möjligheten till skolgång.

Konflikten i den etiopiska provinsen Tigray har gjort situationen för barn akut, varnar Unicef:s chef i regionen. 1,3 miljoner barn kan inte gå i skolan och många barn lider av akut undernäring.

Konflikten i Tigray har pågått sedan i höstas när etiopiska regeringsstyrkor inledde en offensiv i provinsen Tigray. I Tigray styr partiet TPLF och president Abiy Ahmed, som har vunnit Nobels fredspris, anklagade partiet för att ligga bakom en dödlig attack mot en federal militärbas i regionens huvudstad Mekelle.

Nu varnar Unicef för att barnen riskerar att fara mycket illa i konflikten.

– Det lilla vi vet om hur barnen påverkas av konflikten i Tigray – via samarbetspartners och FN:s egna bedömningar – är djupt oroande, säger Henrietta Fore, Unicef:s chef i regionen, i ett uttalande.

I Tigray finns det 1,3 miljoner barn i skolåldern. Men medan resten av Etiopien lättat på coronarestriktionerna kan barn i Tigray fortfarande inte gå i skolan. Det finns även rapporter om att minst 300 ensamkommande barn flytt till Sudan.

– En bedömning som gjordes av partners i början av januari visade på akut undernäring hos upp till 10 procent av barnen under fem år. Detta ligger långt över WHO:s nödtröskel på 3 procent och kan potentiellt riskera livet på upp till 70 000 barn, säger Henrietta Fore.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV