Radar · Migration

UNHCR: Omvärlden behöver ge mer stöd till afghaner som flyr till Iran 

Afghaner har sedan talibanerna tog över makten i somras strömmat ut ur landet.

Chefen för FN:s flyktingorgan UNHCR, Filippo Grandi, besökte nyligen Iran för att se över situationen för de afghaner som lever som flyktingar i landet. Budskapet efter besöket är att afghanerna behöver mer stöd. Upp emot en miljon afghaner har tagit sin tillflykt till Iran under det gångna året.

Många afghaner har sedan talibanernas övertagande flytt in i grannlandet Iran. De båda länderna delar en 90 mil lång gräns och afghaner har i många år levt som flyktingar i Iran, där de är tredje klassens medborgare och saknar likvärdiga rättigheter som iranierna. Sedan talibanernas maktövertagande har minst 300 000 afghaner till strömmat över gränsen och tagit sin tillflykt till Iran, enligt Norska flyktingrådet. Den iranska regeringen har sagt att upp emot en halv miljon afghaner har anlänt under det gångna året. Organisationen rapporterade i november att mellan 4000 och 5000 afghaner anländer till Iran dagligen. Behoven av humanitär hjälp har därför aldrig varit större i Iran.

Filippo Grandi, chef över FN:s flyktingorgan UNHCR besökte tidigare i vecka Iran. Han upprepar nu det som Norska flyktingrådets chef Jan Egeland sa efter ett besök i november: afghanerna i Iran behöver mer stöd. Iran kan inte förväntas hantera krisen utan mer extern hjälp. Grandi uppmanar efter besöket det internationella samfundet att öka sitt stöd.

– Irans regering har varit en generös värd för flyktingar i decennier, trots sin svåra ekonomiska situation som förvärrats ytterligare under pandemin. Med medan situationen i Afghanistan förblir instabil måste vi försäkra att de som flyr till Iran kan få det skydd och den hjälp de behöver, sa Filippo Grandi i ett uttalade efter besöket, enligt InfoMigrants.

Under sitt besök träffade Grandi flera flyktingar som flytt från Afghanistan de senaste fyra månaderna. De berättade om sin smärta och den desperation som drivit dem från sina hem. Många har behövt lämna allt bakom sig: sina bostäder, äldre eller sjuka släktingar, möjligheter till utbildning och alla de olika materiella och immateriella saker som utgör ett liv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV