Radar · Djurrätt

Fyrverkerier mardröm för djuren: ”Både hästar och hundar har dött”

Många djur får panik under nyårskvällen på grund av alla fyrverkerier.

Nyårskvällen är mardröm för många hundar, katter och hästar på grund av alla fyrverkerier som skrämmer vettet ur dem. Men även vilda djur kan fara riktigt, riktigt illa av smällandet. Ibland får människans fyrverkerinöje till och dödliga konsekvenser för djuren.

Flämtande, darrande och jamande familjemedlemmar som försöker gömma sig i panik eller springer vilse och blir skadade. Nyårsafton kan lätt förvandlas till en mardröm för många med en fyrbent familjemedlem. Många djur får lugnande medicin inför nyårskvällen för att de blir så påverkade av fyrverkerierna och en del familjer med djur spenderar nyårshelgen på platser där det är förbjudet att smälla.

– Symtom på stress från fyrverkerier hos främst hundar är att de börjar gå fram och tillbaka, skakar, flämtar, dreglar, gäspar, kissar på sig, har svansen mellan benen, dricker stora mängder vatten, ylar eller skäller, hoppar upp mot folk, gömmer sig bakom möbler eller helt plötsligt flyr i panik, berättar Tom Arnbom, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden, WWF.

För en del djur kan en nyårskväll sluta ännu värre. Terriervalpen Molly i England dog när hon bara var 18 veckor, på grund av en hjärtattack som triggats av fyrverkerier. Samma öde gick hunden Diesel i Stockholm till mötes när hans hjärta stannade på nyårskvällen. Hästen Donna från Knivsta blev så rädd att hon bröt käken och benet, och avlivades. Listan kan göras lång på de fatala konsekvenser som människans fyrverkerinöje kan få för djuren.

– Både hästar och hundar har dött av konsekvenserna av deras beteende när de utsätts för fyrverkerier, säger Tom Arnbom.

Fåglar lämnat boet

Just hästar och hundar är mest studerade när det gäller fyrverkerier och det är också allmänt känt att många katter får panikångest. Men även vilda djur kan påverkas negativt. Det finns studier som visar att fåglar faktiskt överger sina sovplatser och flyger ut i mörkret vid exempelvis nyår, berättar Tom Arnbom.

– Fyrverkerier ställer till det på flera olika sätt och speciellt om vi även pratar om fyrverkerier som smäller av under sommarhalvåret. De vilda djuren kan fly i panik och hamna i områden de inte ska vara – exempelvis in på motorvägar eller mot bostäder. Under häckningssäsongen kan fåglar överge sina bon och ge möjlighet för rovdjur att äta upp både ägg och ungar.

En av de främsta anledningarna till att djuren får panik är det höga ljudet, som kommer plötsligt. Men även det kraftiga ljuset och lukten av krut, kan vara skräckinjagande för många.

– Det är främst det höga ljudet, mer än 120 decibel, vilket motsvarar jetflygplan, i kombination med att ljudet kommer plötsligt. Det kan sätta spår under lång tid (det vet man från hundar, råttor men troligen även hästar och kanske vilda djur). Har djuren fått tid att vänja sig gradvis som när en storm kommer så klarar djuren höga ljudnivåer bättre. Åska är samma sak, om ljudet kommer plötsligt så kan hundar ”freaka” ur, säger Tom Arnbom.

”Farliga ämnen”

En del djur kan dessutom smaka på resterna av raketer och smällare som hamnar på marken – och riskerar därmed att få i sig riktigt farliga ämnen. Det gäller både vilda djur och katter. De farliga ämnena i fyrverkerierna kan också leda till miljöföroreningar, berättar Tom Arnbom.

– Fyrverkerier påverkar naturen i sig själv genom att sprida många farliga ämnen beroende på vilken färg det är i raketen. Några exempel är kalcium, strontium, litium, barium och koppar. Alla påverkar naturen negativt. Efter fyrverkerier i städer så ökar antalet miljöpartiklar temporärt upp till fyra gånger och hamnar det i vattendrag kan det ha långvariga effekter.

”Hälften inför begränsningar”

Varje år gör organisationen Djurens rätt en rundringning till Sveriges kommuner för att ta reda på hur många som har fyrverkerier i kommunal regi samt hur många som begränsar privatpersoners användning av fyrverkerier med lokala föreskrifter till vissa tidpunkter runt nyår.

Årets så kallade ”panglista” visar att majoriteten av kommunerna avstår från användning av fyrverkerier i kommunal regi och 153 av Sveriges 290 kommuner har infört begränsningar för privatpersoner.

– Det är glädjande att allt fler kommuner väljer bort fyrverkerier vid nyårsfirande. Många familjedjur skräms varje år av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig. Även vilda djur kan råka illa ut och därför är det viktigt att allt fler avstår från fyrverkerier och tänker på alla djur som drabbas, säger Camilla Bergvall, ordförande för Djurens rätt, i ett pressmeddelande. 

Du kan ta del av panglistan 2021 här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV