Radar · Mänskliga rättigheter

Vaccinforskare tilldelas ”Asiens Nobelpris”

Vaccinering mot kolera i flyktinglägren i Cox's Bazar, Bangladesh 2017.

En bangladeshisk vaccinforskare, en pakistansk mikrofinanspionjär, en filippinsk fiskare, en amerikansk hjälparbetare och en indonesisk dokumentärmakare. Det är årets mottagare av Asiens motsvarighet till Nobelpriset.

Firdausi Qadri är en av årets mottagare av årets Ramón Magsaysay-pris. Hon prisas för sitt arbete med att utveckla billiga vaccin mot kolera och tyfoid, men även för att ha spelat en avgörande roll i massvaccineringen av rohingyer i flyktinglägren i Cox’s Bazar i Bangladesh.

Qadris arbete ska ha bidragit till att ett omfattande kolerautbrott i det tätbefolkade området – där närmare en miljon rohingyer inhysts efter flykten från Myanmar – kunde undvikas.

– Jag är överväldigad, extremt glad och ödmjuk, säger hon i ett videomeddelande under den pandemianpassade ceremonin.

Den filippinske fiskaren Roberto Ballon prisas för att ha hjälpt till att ”återuppliva en döende fiskeindustri” på ön Mindanao, där övergivna fiskedammar har förstört stora områden med mangroveskogar.

Ramón Magsaysay var Filippinernas tredje president och omkom i en flygolycka 1957. Priset i hans namn delas ut årligen till aktivister som gjort betydande insatser för de mänskliga rättigheterna i Asien.

TT

Fakta: Fem pristagare

• Firdausi Qadri, Bangladesh.
• Roberto Ballon, Filippinerna.
• Steven Muncy, USA/Filippinerna/Sydostasien.
• Muhammad Amjad Saqib, Pakistan.
• Watchdoc, Indonesien.