Radar · Utrikes

Talibaner: Vi vill ha bra relationer med USA

Den sista amerikanska soldaten lämnar afghansk mark under natten till tisdagen, lokal tid.

Talibanerna firar segern över USA och utlovar försoning med omvärlden. Vad som faktiskt kommer att ske i landet efter att 20 års utländsk militär närvaro är till ända är fortfarande oklart.

Under dagen väntas USA:s president Joe Biden hålla tal till nationen.

På flygplatsens landningsbana firar segerrusiga talibaner med glädjeskott efter att de sista amerikanska planen lyft från Kabul under natten till tisdagen.

– Grattis Afghanistan, denna seger tillhör oss alla, säger talibanrörelsens talesperson Zabihullah Mujahid till reportrar ståendes på landningsbanan på tisdagsmorgonen.

Det amerikanska tillbakadragandet utgör ”en läxa för andra inkräktare och för våra framtida generationer”, uppger Mujahid. Samtidigt är tonen överraskande försonande.

– Vi vill ha bra relationer med USA och omvärlden. Vi välkomnar goda diplomatiska relationer med alla, säger han.

Kommer hjälpa amerikaner som är kvar

I ett uttalande påpekar president Joe Biden att de senaste veckornas luftbro ut ur Afghanistan – via vilken över 120 000 människor har evakuerats – är den största amerikanska insatsen någonsin i sitt slag.

”De (militären) har gjort det med oöverträffat mod, professionalism och beslutsamhet. Nu är vår 20-åriga militära närvaro i Afghanistan slut”, säger han.

I och med utträdet flyttar USA också sin diplomatiska verksamhet i regionen till Qatars huvudstad Doha.

Enligt USA befinner sig fortfarande mellan 100 och 200 amerikanska medborgare i Afghanistan. Utrikesminister Antony Blinken uppger att man kommer att hjälpa alla amerikaner som vill att ta sig ut.

Militär utrustning kvarlämnad

På plats i Kabul har USA lämnat kvar militära flyg, fordon och system, men uppger att de har förstörts för att inte kunna användas av talibanerna. Amerikansk militär säger att man har gjort en mängd flygplan och pansarfordon som lämnats kvar på Kabuls flygplats obrukbara och att de inte kommer att kunna användas av talibanerna.

– Dessa flygplan kommer aldrig att flyga igen. Ingen kommer någonsin att kunna använda dem, säger den ansvarige befälhavaren Kenneth McKenzie.

– De flesta av dem var inte i stridsskick till att börja med, tillägger han.
Detsamma gäller de luftvärnssystem som användes så sent som på måndagen för att oskadliggöra ett raketangrepp mot flygplatsen, enligt McKenzie.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV