Radar · Nyheter

Klart: SJ kör nattågen mellan Stockholm och Hamburg

Om ett år ska man kunna hoppa på ett tåg i Stockholm och vakna upp nästa morgon i Hamburg.

Nästa sommar kan du kliva på tåget i Stockholm på kvällen och vakna upp i Hamburg morgonen därpå. SJ vann upphandlingen och räknar med att vara igång under sensommaren nästa år.

Nattågstrafik till kontinenten var en del av det numera begravda januariavtalet. Nu har Trafikverket genomfört upphandlingen av sträckan Stockholm-Hamburg och SJ drog det längsta strået. Det statliga bolaget räknar med att vara igång med trafiken någon gång under sensommaren nästa år.

För att inte konkurrera med trafik på rent kommersiella grunder får SJ rätt att köra 244 av årets 365 dagar. Om SJ också kommer att köra sträckan under de dagar då efterfrågan är som högst, men då utan ersättning från Trafikverket, är ännu inte bestämt. 

I dagsläget kör Snälltåget tåg mellan Stockholm och Berlin via Hamburg under högsäsong, men nu planeras alltså för direkttåg från Stockholm till Tyskland året om.

SJ:s plan är att tågen ska avgå från Stockholm tidig kväll och anlända till Hamburg redan vid sex-sjutiden morgonen därpå för att underlätta för den som ska resa vidare.

Enligt planerna ska också nattågstrafik mellan Malmö och Bryssel dra igång nästa sommar. Den upphandlingen pågår fortfarande.

2019 året före pandemin ökade försäljningen i Sverige av internationella tågresor kraftigt – trots att SJ då inte hade fungerade som återförsäljare av utlandsresor. I våras återupptog bolaget sin försäljning av utlandsresor.

– Intresset för internationella tågresor ökar. På SJ vill vi vara en del av den utvecklingen, säger Maria Hofberg, ansvarig för den internationella nattågstrafiken på SJ i ett pressmeddelande.

Uppdaterad 31 augusti klockan 16.20 med korrekt information om Snälltågets tåglinje Stockholm-Hamburg-Berlin.