Glöd · Debatt

IPCC:s rapport – vi har tagit del, men har vi förstått?

Ett skepp kommer lastat – säkert med en del grejer som behövs, men till stor del med onödigheter.

Hur ska vi bryta det sätt att leva som håller på att förstöra klimatet på jorden? Vi kan inte vänta in makthavarna, vi måste ta ställning och börja själva. Gunnel Malm föreslår i sin debattartikel olika sätt som vi, både som individer och som samhälle, kan minska vår klimatpåverkan. Bland annat borde vi se en förväntad varubrist till julhandeln som en riktigt god nyhet, skriver hon.

Så kom IPCC:s rapport och visst borde vi alla vara skakade ända in i själen. Vi har tagit del men har vi förstått?

Sen konferensen i Rio 1992 har jag varit engagerad i miljörörelsen, sett alla program om klimatfrågan, läst alla böcker jag kommit över. Det läskigaste är hur även jag betett mig mot vår gemensamma planet, ingen rolig upptäckt. Dock har jag bättrat mig.

Vi kan ha hur många konferenser som helst om klimatet utan den minsta insikt. Hur många makthavare har inte hört Greta Thunberg tala om faran i att inget görs, och hur många makthavare har tagit tag i frågan? Någon? Vilken politiker vågar tala klarspråk angående vår gemensamma framtid och inte bara sikta in sig på de närmaste fyra åren?

Vi måste begränsa privatbilismen. Likaså icke nödvändiga flygresor. Måste alla byta kök, skaffa pool, furudäck, ny bil? Vi borde låta bli att äta kött veckan runt och istället äta närodlat, eko och efter årstid. Låt ungarna dina gå till skolan, istället för att skjutsas. Ta cykeln om det är kort väg dit du själv ska. Sänk moms på nyttigt käk och höj moms på det onyttiga som belastar miljön med långfrakt och annat. Jag kan rabbla mer, men tror aldrig jag får höra någon politiker ta tag i saken. Det vill säga allas vårt ansvar.

Greta sa: ”agera som om ni älskar era barn”. Låt det sjunka in … som om vi älskar våra barn … Det borde ju hända saker direkt när man hör sånt, inte sant? Alla borde väl välja en god framtid för sina barn. Men gör vi det?

I min familj har jag ändrat om en del. Käka vegetariskt två dagar, inga problem, inte firre två dagar heller. I övrigt ekologiskt när kassan tillåter. Blanda till exempel hälften köttfärs med hälften vegansk färs, häll på ekologisk tacosås och du har mat som alla tror är vanlig köttfärs. Kör bara inte soja, den är oftast genmanipulerad och någon del av Amazonas har skövlats.

Återvinning känner vi till, men har alla hittat till second hand? Köp begagnat, helt okej kläder och prylar för det mesta, billigt också. Modeindustrin är en av världens mest nersmutsande, i andra länder förstås, och släpper ut mer växthusgaser än flyget och sjöfarten tillsammans. Gå en kurs i sömnad, då kan du sy dina egna exklusiva kläder, då snackar vi verklig design. Syr du om av begagnat, ännu bättre. Varje kilo koldioxid som stannar i backen är en ren investering i allas framtid. Och istället för att ständigt köra tvättmaskinen, vädra kläderna. Det är en fröjd att sätta på sig välvädrad textil, jag lovar.

Sommartid spar jag hushållets vatten till trädgården, fungerar alldeles utmärkt. Köpte nyligen en billig begagnad dator, funkar också bra.
Sen hörde jag om trolig brist på varor till julhandeln, dagens bästa nyhet! Ta chansen att göra något annat,  plantera träd, ge bidrag till Läkare utan gränser eller ge av din tid till familjen inte bara vräka prylar över dem. Fia med knuff, Monopol och sliskiga julfilmer är klart undervärderade.

Allvarligt talat, nog måste väl fler än jag själv äcklas av att se alla dessa containerfartyg som far fram och tilbaka, över världshaven?  Med vilken rätt tömde vi i väst världens resurser redan 29 juli i år? Det var då Overshoot day inträffade. Har ingen funderat över vad vi lämnar efter oss? Gör det. Förr eller senare måste du, och snarare förr än senare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV