Radar · Miljö

Efter helgens vandalism i Malmö: Inte första gången klimataktivister saboterar bilar

Asfaltsdjungelns indianer pyste däck på stadsjeepar och suvar, bland annat på land rover, då dessa släpper ut mycket mer bensin än andra personbilar.

I helgen vandaliserades flera lyxbilar i Malmö av klimataktivister. Men det är inte första gången miljörörelsen ägnar sig åt sabotage. Redan 2007 genomfördes liknande aktioner av en grupp som kallade sig för Asfaltsdjungelns indianer. Det finns dock stora skillnader.

Igår skrev Syre om att några klimataktivister pyst däck och klottrat på bilar. Förutom en suv gav de sig bland annat på en Tesla, som är en elbil. Den typen av vandalism skiljer sig åt från aktioner som  Asfaltsdjungelns indianer utförde.

Asfaltsdjungelns indianer var en klimatgrupp som år 2007 ägnade sig åt aktioner i flera storstäder, bland annat Malmö, Stockholm, Göteborg och Sundsvall.

Gruppens måltavla var stadsjeepar, landrovrar och humrar som befann sig i storstadsområden. Aktionen bestod av att pysa däck på just dessa bilar och stoppa ett gruskorn i ventilen. Under vindrutetorkaren klämdes ett flygblad fast med rubriken ”Din stadsjeep dödar”, där det förklarades att det inte var rimligt att köra en stadsjeep mitt under brinnande klimatkris.

På det flygbad som Asfaltsdjungelns indianer lämnade efter sig stode det en utförlig beskrivning om klimatkrisen och suvens miljöpåverkan
På det flygbad som Asfaltsdjungelns indianer lämnade efter sig stode det en utförlig beskrivning om klimatkrisen och suvens miljöpåverkan. Källa: https://asfaltsdjungelnsindianer.wordpress.com/

Orsaken att man valde just dessa bilar var att stadsjeepar ofta är enormt bränsleslukande. De stora däcken och bilens modell fyller inte heller någon funktion i en storstad, där du sällan fastnar i lera eller behöver köra över stenar.

Enligt Aftonbladet hade en av aktivisterna sommaren år 2007 skurit sönder däck på en suv. Men på Asfaltsdjungelns indianernas egna hemsida avråddes från skadegörelse av bilarna.

Att inte vandalisera bilarna skiljer alltså Asfaltsdjungelns indianer från den nya gruppen. Syftet hos båda grupperna är dock det samma – att uppmärksamma klimatkrisen.

I slutet av 2007 deklarerade Asfaltsdjungelns indianer vapenvila i en artikel i Aftonbladet. Men år 2008 dök samma fenomen upp i Edinburgh, Skottland. Där lade gruppen en mungböna i ventilen efter att ha pyst däcken, men annars var proceduren densamma. Aktionerna antogs ha koppling till Asfaltsdjungelns indianer, enligt tidningen Daily record.

Fenomenet spred sig även till Finland, enligt Asfaltsindianernas egna hemsida.