Krönikor

Djuren i Afghanistan: Man lämnar inte en vän på slagfältet

Det är svårt att ta in omfånget av skräcken som vi fått ta del av genom videoklipp och rapporter från Kabuls flygplats. Sedan talibanövertagandet har jag följt den brittiska organisationen Nowzads kamp att evakuera 68 lokalanställda, inklusive anhöriga, samt 173 hundar och katter. Några av de anställda är Afghanistans första kvinnliga veterinärer.

Nowzads konvoj, med 68 personer varav 28 barn samt djuren, omringades av beväpnade talibaner på väg mot flygplatsen. Vapen pekades rakt i deras ansikten. Chauffören klarade sig med en hårsmån från att bli träffad av ett skott. De besköts med tårgas. Efter 36 timmars väntan vid flygplatsen tvingades de vända tillbaka. I samma stund skedde det första terrordådet.

Pen Farthing är en tidigare militär som startade djurhemmet Nowzad efter sin tjänstgöring i Afghanistan. Det var otänkbart för Pen att lämna de anställda eller djuren, som Nowzad hade i sin vård. Som den svenska Afghanistanveteranen Callis Amid sa ”kollegor lämnar man inte efter sig på slagfältet”.

Talibaner visar inte någon respekt för människoliv, ännu mindre för djurskydd och det faktum att vi anställer kvinnor för att värna djuren, konstaterade han från Kabul. Operation Ark, som evakueringen kallades, fick stöd av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson men försenades då försvarsministern Ben Wallace vägrade att, som han sa, prioritera ”pets over people.” Att ställa människor mot djur är ett vanligt grepp för att nedvärdera djurs liv.

I denna militära värld kom nu vittnesmål från veteraner som tjänstgjort i Afghanistan. En Afghanistanveteran förklarade att dessa djur ofta varit den enda ljuspunkten i en mörk krigszon. Att med hjälp av Nowzad kunna återförenas med en hund eller katt de lärt känna under sin tjänstgöring har spelat livsavgörande roll för soldaternas möjlighet att läka efter hemkomst. Ett par som förlorat sin son i Afghanistan hade via Nowzad adopterat den gatuhund som sonen tagit hand om under sin tjänstgöring och döpt till Peg. Peg var nu var enda länken till honom.

Trots att Nowzads djur inte skulle ta någon människas plats, eftersom de skulle resa i flygplanets lastutrymme, finns det en tvångsmässig föreställning hos vissa att om vi tillmäter djurs liv ett värde så reducerar det människors värde. Operation Ark visar att inget kunde vara mer fel. Det är inte människor mot djur, utan människor och djur tillsammans.

Vid evakueringarna från de svenska skogsbränderna 2018 fanns det människor som hellre mötte elden än lämnade sina djur. Människor som under stora umbäranden flydde från Syrien tog med sina hundar. Man överger inte en vän på slagfältet.

Inom såväl kristendom som judendom och islam finns det en plats för att rädda djur genom en ark. För myndigheter och beslutsfattare kommer det bara att bli än viktigare att ha beredskap vid krig och klimatkatastrofer för att kunna evakuera människor tillsammans med djur, att bygga en ark.

Senaste IPCC-rapporten är mycket tydlig: det krävs minskad djurhållning.

Björnjakten. Vi måste lära oss att samexistera med vilda djur. Vi borde kunna bättre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV