Radar · Miljö

SVT anklagas använda felaktiga siffror i dokumentär

Det är Vetenskapens värld som står bakom Slaget om skogen.

Skogsstyrelsen och SVT har hamnat i luven på varandra. Skogsstyrelsen menar att deras siffror används på ett felaktigt sätt i serien Slaget om skogen. Men det håller inte SVT med om.

Den statliga myndigheten Skogsstyrelsen anklagar SVT i ett pressmeddelande för att använda deras siffror om den framtida tillgången på avverkningsbar skog på ett felaktigt sätt i serien Slaget om skogen.

I pressmeddelandet skriver Skogsstyrelsens:

”Det gäller en animering av hur skogens åldersklassfördelning kan komma att förändras om hundra år. Följden blir att det i animeringen ser ut som att det kommer att bli brist på avverkningsbar skog. Skogsstyrelsen drar inte den slutsatsen. Att SVT i en graf utelämnat prognosen för skog äldre än 140 år ger intrycket att det kommer att bli brist på avverkningsbar skog”.

SVT Vetenskap på Twitter
SVT Vetenskap på Twitter.

Twitter svarar SVT Vetenskap att deras grafik är faktakollad med Skogsstyrelsens egna experter, och inte felaktig.

Skogsstyrelsens kritik av SVT ifrågasätts av bland andra sajten Skogsforums grundare Fredrik Reuter, som menar att skog som är äldre än 140 år sällan får eller kan avverkas med nuvarande regler, men att det kan finnas ett nomenklaturfel i SVT:s grafik, skriver tidningen Journalisten.