Glöd · Syrepanelen

Panelen – är det rätt att ta bort pandemirestriktionerna nu?

Arkdes årliga pepparkaksutställning fick hållas digitalt förra året, och temat var avstånd.

Sedan den 29 september har myndigheterna tagit bort en mängd restriktioner i samband med coronapandemin. En del kritiska röster säger att det är för tidigt. Borde vi vänta, eller är det hög tid att sätta igång samhället för fullt igen?

Det är inte för tidigt men det finns en risk för att fokus flyttar från det som är viktigast, att få hela befolkningen vaccinerad. Det gäller också att få igång tredje sprutan och barnvaccinering. Därför bör man tydliggöra att de lättade restriktionerna bara gäller dem som är vaccinerade.

Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden

Restriktionerna ska anpassas efter experternas råd. Likaså måste politiken lyssna på experternas varningar om vår degraderade miljö. Trots decennier av varningar ger politiken bara halvhjärtade mål och en handlingskraft i snigelfart. Klimatkris, hotad biologisk mångfald och raserade ekosystem kräver samma dedikation och beslutsamhet som covid-19. Nu vet vi att politiken har en verktygslåda som innan ansågs vara omöjlig. Dessa verktyg måste nu också användas för vår tids största miljökriser.

Tove Ahlström, 44 år, vd, tankesmedjan Global utmaning

Sverige har lyckats bra med vaccineringen och uppnått hög andel vaccinerade, även om det finns vissa grupper som har avstått. Det är nu rimligt att öppna upp samhället, när pandemin är på väg att ebba ut. Vi får inte stirra oss blinda på enbart pandemin, utan se till folkhälsan i stort. Den gagnas av att samhället öppnas upp och att vi får träffas och återgå till normalt liv, även om det är ett ”nytt normalt”.

Anna-Carin Hall, 60 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna

Nej, det är rätt beslut att öppna upp. Hur cyniskt det än kan låta så måste samhället tillåta en viss ökad smittspridning och därmed eventuellt ökade dödstal. En vanlig säsongsinfluensa kan ta uppemot 3000 liv, men det har aldrig varit tal om att stänga ner samhället för det. Däremot behövs kraftfulla åtgärder för att öka vaccinationsgraden. Här behövs både morot och piska. Handlar det om liv och död går det inte att fortsätta dalta med folk.

Max Andersson, 46 år, styrelseledamot, Partiet Vändpunkt

Någonstans kommer vi till en punkt då det inte längre är rimligt med betungande restriktioner för att skydda människor som vägrar vaccinera sig. Det är möjligt att vi är framme där nu. Men coronan är en säsongssjukdom och det finns risk att smittspridningen ökar kraftigt igen under hösten. Det är fel att återinföra karensdagen, och vi behöver beredskap för restriktioner igen om det behövs. Vaccinpass skyddar människor med svagt immunförsvar och det är en bra idé. Inte minst i äldreomsorgen.

Martin Nihlgård, 50 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp

Det är dags att ta nästa steg och öppna upp, men med en beredskap kring att snabbt återuppta restriktioner. Två frågor borde få mer utrymme i den svenska coronadebatten: 1. Det gemensamma ansvaret för att vaccinera hela världen. Det är bara så vi verkligen kan utrota pandemin. 2. Att makt har flyttats från riksdag till regering. Ur ett demokratiskt perspektiv är det en tveksam åtgärd och något som vi verkligen måste använda med försiktighet.