Radar · Nyheter

Med Spotify som inspirationskälla lanserar högerextremister ny musiktjänst

Det var länge sedan gemena man lyssnade på CD-skivor utan majoriteten har gått över till att strömma musik via tjänster som Spotify.

Strömningstjänsten Spotify är inte längre god nog åt högerextremister. Därför har nu alternativet Liberplay lanserats av två svenskar med koppling till Nordiska motståndsrörelsen. Grundarna utger sig för att värna om yttrandefriheten – men via tjänsten får lyssnaren fri tillgång till stora mängder vit makt-musik.

Liberplays hemsida syns omslaget till det nya albumet ”Smash the reds”. En tecknad, vit man kisar med ena ögat och siktar med en pistol på betraktaren. Ovanför syns Ultima Thules nya album. Omslaget är färgstarkt – vad som ser ut att vara pirater på en båt med blåvitt segel närmar sig stranden med flaskor i högsta hugg. På Twitter har företaget i skrivande stund endast 85 följare. Hur många användare de har är också osäkert. Men det hindrar inte Liberplay från att beskriva sig själva som ”nästa generations strömningsplattform”:

”Liberplay är nästa generations strömningsplattform. Även om internet blir mer och mer censurerat och andra plattformar tar bort mer och mer innehåll, vill vi inte att kulturen ska censureras, oavsett innehåll!”

Bild: Liberplay
Bild: Liberplay

Precis som sin inspirationskälla Spotify finns det olika prenumerationer av Liberplay som lyssnaren kan välja att betala för månadsvis. Från en gratisversion, till premium för 17,9 euro i månaden, upp till den dyraste prenumerationen, Supportersubskription, som kostar 29,99 euro. Allt som allt blir det dyrare än Spotify – vars premiumversion kostar 99 kronor i månaden.

Liberplay beskriver vidare, under rubriken ”Mission”(uppdrag), att musikindustrin som helhet går emot att bli allt mer monopoliserad via ett fåtal kanaler och att det finns mycket musik som inte når fram till sina potentiella konsumenter i den nuvarande ordningen. På hemsidan finns det ingen information om vilka som står bakom Liberplay, men enligt den antirasistiska tidningen Expo är grundarna Martin Flennfors och Patrik Grinswall. Expo skriver att de båda har bakgrund inom vit-makt-miljön. Båda har koppling till Nordiska motståndsrörelsen – Flennfors har en bakgrund i rörelsen och har bland annat agerat fanbärare på nationaldagen. Grinsvall har varit stödmedlem i organisationen och enligt Expo även varit medlem i Det fria Sverige, en intresseförening med en radikal nationalistisk hållning, även om det är oklart om han är det i nuläget.

Finns risk för radikalisering

Att Liberplay vill profilera sig som försvarare av yttrandefrihet istället för högerextrema är inte en isolerad händelse. Enligt Lisa Kaati som är forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) ser de en trend i att försöka kopiera etablerade plattformar och lansera så kallade ”yttrandefrihetsplattformar” inspirerade av dessa. Ofta är innehållet våldsbejakande och nationalistiskt – men genom att inte vara alltför extrema i sin framtoning, utan istället trycka på yttrandefrihet, hoppas plattformarnas grundare nå fler.

– Flera som är aktiva på ”yttrandefrihetsplattformar” sprider våldsbejakande och radikalnationalistiska budskap. De är de individer som stoppas från de stora plattformarna. Nya tjänster presenteras inte som ”vit makt-plattformar” utan som yttrandefrihetsplattformar. Det ser vi med nästan alla sådana här nya projekt, säger Lisa Kaati till Expo.

Enligt henne finns det en risk att de som börjar använda den här typen av tjänster lättare kommer i kontakt med mer extremt innehåll, som kan leda till en radikaliseringsprocess. Den ena grundaren, Martin Flennfors, är inte ny i musikbranschen i och med Liberplay. Han är sedan tidigare styrelseledamot i Ringhorne AB, ett vit makt-företag som tidigare hetat Midgård Records. Sedan 1990-talet har bolaget producerat vit makt-skivor, kläder och böcker, enligt Expo.