Radar · Utrikes

Etiopien utvisar FN-anställda efter Tigraylarm

FN har länge larmat om en växande svältkatastrof i Tigray.

Etiopien beordrar sju FN-tjänstemän att lämna landet, sedan flera representanter för världsorganisationen anklagat Etiopien för att inte förhindra en svältkatastrof i Tigrayprovinsen. FN-chefen är ”chockad” över det etiopiska beskedet.

Hundratusentals personer i Tigray, den krigshärjade regionen i norra Etiopien, hotas av svår hungersnöd. Den etiopiska regeringen kan stoppa katastrofen, enligt flera FN-representanter.

Nu svarar Etiopien med att utvisa sju högt uppsatta FN-tjänstemän eftersom de ”lagt sig i interna angelägenheter”. De har 72 timmar på sig att lämna landet, meddelade utrikesdepartementet på torsdagen. UD förklarar att FN-representanterna är ”persona non-grata”, alltså icke önskvärda i landet.

"Fulla förtroende"

FN:s generalsekreterare António Guterres reagerade starkt på beskedet från Addis Abeba.

”Jag var chockad över information från Etiopiens regering om att sju personer var ’persona non grata'”, skriver FN-chefen i ett uttalande sent på torsdagen.

Han inskärper organisationens fulla förtroende för FN-medarbetarna.

– Vi diskuterar med Etiopiens regering, och vår fulla förhoppning är att medarbetarna kan fortsätta sitt viktiga arbete, säger Stephanie Tremblay som är en av FN-chefens talespersoner.

Leveranser stoppas

Enligt FN har bara en tiondel av alla leveranser med förnödenheter kommit fram till Tigray de senaste månaderna.

– En medveten blockad, sade Martin Griffith, humanitär chef på FN i tisdags.

Även FN:s generalsekreterare Guterres har i veckan med skärpa krävt att Etiopien släpper fram lastbilarna.

Etiopiska regeringsrepresentanter hävdar i sin tur att det är Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) som hindrar leveranserna.

TPLF tog makten över Tigray i somras, efter stridigheter som pågått till och från sedan november 2020. Konflikten har präglats av sexuellt våld mot civila och misstänkta massakrer. Sedan TPLF tog kontroll över regionen har flera hjälporganisationer varnat om omfattande hungersnöd sedan förnödenheter hindras från att nå regionen.