Energi · Mat med Jenny

Veganska vinnare visar vägen

Sveriges bästa macka heter Grön macka och är komponerad av Mikaela Eliasson.

Det har gått bra för veganska mackor i Mack-SM. Precis som 2019 var det i år en veganmacka som tog hem guldmedaljen. Vinnarmackan, med namnet Grön macka, komponerades av Mikaela Eliasson som till vardags jobbar på Haga Schweizeri i Stockholm.

Mack-SM låter kanske inte så raffigt, men det är faktiskt en gourmettävling, arrangerad av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer. Vinnaren Grön macka är en hyllning till den svenska löken och potatisen, och består av fyllig rostad vegansk lökmajonnäs, friterade lökringar, syrad lök och potatiskrisp. Detta mellan två skivor bröd gjorda på algot- och Ölandsvete med potatis och potatisgalette på toppen.

I vegansvängen har fler aktörer rönt framgångar. Malmöföretaget Lupinta vann nyligen utmärkelsen People’s choice award i tävlingen Thrive Europé challenge – en tävling som syftar till att lyfta fram innovatörer som kan hjälpa till att visa vägen inom den europeiska jordbruks- och livsmedelsindustrin. Lupinta producerar tempeh baserad på svenska, ekologiska lupinbönor.

Drömkebab prisas

I oktober vann också Oumphs nya ärtprodukt Kebab döner style utmärkelsen Best vegan meat av djurrättsorganisationen Peta UK, med motiveringen: ”Oumph har gjort det igen. Älskad av både köttätare och veganer, den här dönern är full av protein och smak – precis vad man vill ha när man skapar sin drömkebab”.

Mer vegokebab hittar vi i branschtävlingen Årets dagligvara, som utses av organisationen Svensk dagligvaruhandel. Endast växtbaserade produkter utgjorde de tre finalisterna och nyligen utsågs Schysst käks Vegokebab till vinnare. Syftet med priset är att uppmärksamma framgångsrika lanseringar och samtidigt inspirera branschens aktörer till innovation och produktutveckling.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV