Cashewmeetlys produktionen har en cirkulär och social affärsmodell. En del av vinsten finansierar bland annat mikrolån till lokala entreprenörer. Foto: Pressbild
För att locka köttätare att äta mer veganskt behövs fetter som minskar smakglappet mellan växtbaserat och animaliskt. Det menar start up-företaget Melt and marble, grundat av forskare från Chalmers. Teamet har hittat en teknik för att utveckla fett från jäst, som enligt dem är ett mer hållbart alternativ än kokos, vars odlingar tar plats på bekostnad av tropisk biodiversitet.
Ämnesomsättningen hos jästceller kan omprogrammeras till att producera fettstrukturer som redan finns, men även till att bilda nya och bättre fettsorter. Det är nyckeln till att få växtbaserat kött att smaka som originalet, skriver Chalmersforskarna i ett pressmeddelande.
Ett annat företag som funnit ett fiffigt alternativ till kött är Cashewmeetly. I motsats till att forska fram nya tekniker, har företaget upptäckt att det i samband med skörd av cashewnötter kastas 16 miljoner ton ätbara och näringsrika cashewäpplen bara i Afrika. Företaget förädlar äpplet på plats och har fått fram ett nytt växtbaserat kött.
Nu lanseras produkten i samarbete med livsmedelsjätten Axfood. Det nya cashewköttet kan kokas, stekas och grillas, har en tuggig konsistens och smakar lite fruktigt och syrligt, uppger Axfood.
Öde och tomt i burarna i minkstallarna i väntan på rivning, Danmark, hösten 2022. Samtliga 16 000 minkar på farmen avlivades efter beslut från den danska regeringen under coronapandemin 2020. Foto: Johan Nilsson/TT
Senast i mars 2026 kommer EU-kommissionen ge besked om ett eventuellt förbud mot pälsdjursfarmning. Det är svaret på medborgarinitiativet Fur free Europe, som bland andra Djurens rätt står bakom.
EU-kommissionen väljer att gå vidare med att utvärdera om ett förbud mot pälsdjursfarmning är nödvändigt och genomförbart. Så besvarades på torsdagen medborgarinitiativet mot pälsdjursfarmning, som ett 80-tal djurrättsorganisationer i EU står bakom.
För att kunna ta ställning vill EU-kommissionen ha vetenskapliga utlåtanden från EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, och tid för ytterligare utvärdering. EU-kommissionen kommer sedan meddela om det är ”lämpligt att föreslå ett förbud efter en övergångsperiod” eller om den ska ”säkerställa välfärden för uppfödda pälsdjur” på annat sätt.
Djurens rätt drar slutsatsen att ytterligare steg tas i riktningen mot ett pälsfritt Europa, men att EU-kommissionens svar inte står i paritet till det EU-medborgare höjt sina röster för. På tio månader samlade medborgarinitiativet Fur free Europe drygt en och en halv miljon namnunderskrifter.
– Det är bra att EU-kommissionen nu påbörjar sitt arbete med ett förbud mot pälsdjursfarmning, som så många medborgare efterfrågar. Men det är synd att de drar ut på tiden i onödan. Det finns redan en mängd bevis för att ett värdigt djurskydd inte går att tillgodose på pälsdjursfarmer, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens rätt.
I burarna hindras vilda djur från att uppvisa naturligt beteende. Foto: Djurens rätt
Viktigt med öppen och opartisk process
I väntan på EFSA:s vetenskapliga utlåtanden utlovar EU-kommissionen flera åtgärder utifrån en strategi som ”erkänner att människors, djurs och miljöns hälsa är oupplösligt sammankopplade”. Bland annat kommer EU-kommissionen se över EU:s textilmärkning och överväga att inkludera mink på EU:s lista av invasiva arter.
Kommissionen kommer också besöka pälsdjursfarmer där i huvudsak vilda djur, som minkar, rävar och mårdhundar hålls i små burar. Djurens rätt framhåller att djuren ”hindras från att uppvisa naturligt beteende för att sedan dödas enbart på grund av värdet av deras päls”, och att argumenten mot pälsdjursfarmning går bortom djurskydd. Detta då farmerna även utgör en risk för nya pandemier, och är ”en av de mest förorenande industrierna” genom användningen av giftiga kemikalier.
– Nu är det av yttersta vikt att processen för det vetenskapliga yttrandet är öppen och opartisk samt inbegriper samråd med intressenter över hela linjen, för att undvika överrepresentation av industrin i jämförelse med oberoende forskare och icke-statliga organisationer, betonar Camilla Bergvall.
Djurens rätt med koalitionen Fur free alliance intill riksdagshuset med kampanjen Fur free Europe i november 2022. Foto: Djurens rätt
Fakta: Fur free Europe
Medborgarinitiativ för att förbjuda pälsdjursfarmning och handel med pälsprodukter på EU:s inre marknad med krav på förbud mot: • att hålla och döda djur, enbart eller huvudsakligen i syfte att ta fram pälsprodukter, • att placera päls från odlade djur och produkter som innehåller sådan päls på EU-marknaden. Bakom medborgarinitiativet, som registrerades av EU-kommissionen den 16 mars 2022, står ett 80-tal av Europas djurrättsorganisationer, däribland Djurens rätt. • De samlade in 1 502 319 underskrifter, varav omkring 100 000 från Sverige, under perioden 18 maj 2022–1 mars 2023. • 14 juni 2023 lämnades initiativet över till EU-kommissionen, som den 7 december gett sitt första svar.
Det börjar bli väldigt gott om Kungsörn på Gotland. Arkivbild. Foto: Tom Stromme/AP/TT
TT
Kungsörnarna på Gotland satte i år rekord i antalet lyckade häckningar, rapporterar P4 Gotland. Även havsörnarna blir allt fler och enligt länsstyrelsens inventerare Johan Månsson börjar det bli trångt för rovfåglarna.
– I år har 51 kungsörnsungar observerats och när det gäller havsörnarna så har man hittat ett 50-tal revir där fler än 20 ungar fötts.
I och med att populationerna nu växer ökar konkurrensen om föda, partner och boträd, säger Johan Månsson.
– Det kanske blir så att dödligheten ökar och ungfågelöverlevnaden minskar och då blir de färre igen, säger han.
I november avslöjade Djurrättsalliansen hur hönorna och tupparna har det i uppfödningsföretaget Aviagens anläggningar. De hålls på svältdiet och många av dem är sjuka. Foto (ämnesbild): Djurrättsalliansen | Martin Smedjeback. Foto: Hannah Bratt
Djuren far oundvikligen illa i djurindustrin. Om vi är ärliga mot oss själva förstår vi det och börjar äta växtbaserad mat, som inte har en bismak av lidande och död, skriver Martin Smedjeback.
Martin Smedjeback, ordförande i Save movement Sverige
Såg du på TV4-nyheterna måndagen den 4 december? I så fall kunde du se kycklingar som slungades omkring på rullband i en gigantisk maskin och klämdes till döds. Skadade och sjuka kycklingar lämnades i backar där de åt på varandra. Det var Djurrättsalliansen som hade filmat med dold kamera inne på en av Kronfågels kläckerianläggningar. Om du är som de flesta mådde du illa av att se bilderna. Kanske du till och med bytte kanal för att du inte ville se det? Reaktionerna visar att vi bryr oss om djur och lidandet de utsätts för.
Kronfågels vd Fredrik Strømmen säger om bilderna: ”Så det jag ser här är någonting som absolut inte följer våra rutiner.” Det är som det alltid brukar låta när djuren plågas i Sveriges djurfabriker. Det är enskilda undantag som ska åtgärdas snabbt — vill de få oss att tro. ”Jag och alla våra medarbetare har ju djurvälfärd som första prioritet och högsta mål” säger också Kronfågels vd. Är det någon som fortfarande tror på detta? Jag tror att många av oss konsumenter så gärna vill tro det eftersom vi inte gärna ändrar våra vanor. Därför är vi extra lättlurade när det gäller påståenden som dessa.
Men är det inte dags att vi slutar med vårt kollektiva självbedrägeri och istället är ärliga mot oss själva? Det går inte att undgå våld och lidande i djurindustrin, oavsett hur många kontroller som utförs. När vi betraktar kännande varelser som en produkt (dessutom billig) som ska framställas i snabb takt för högsta profit så leder det med säkerhet till priset av stort lidande. Vi har alla en moralisk plikt att granska hur djuren behandlas i djurindustrin eftersom det är vi som stödjer den med våra inköp. Sanningen är endast några googlingar borta.
När du har sett hur djuren har det, så fråga dig: Stämmer detta överens med dina värderingar? Om inte så är det dags att öppna dörren för en ny kulinarisk värld – alla fantastiska smaker och former från växtriket! Mycket av det känner du redan igen, men du kan få en chans att testa nya växtbaserade produkter och recept som inte har en stark bismak av lidande och död.
Martin Smedjeback, ordförande i Save movement Sverige
För bästa användarupplevelse använder vi kakor där vi lagrar och läser in information om er användare. Om ni accepterar det så kan vi spara information om ifall ni är inloggade och vilka artiklar som blir mest lästa. Att tacka nej kan påverka vissa funktioner och användarupplevelsen. Det gör det också svårare för oss att bedriva vårt uppdrag, att leverera den bästa gröna journalistiken.
Du kan när som helst ändra inställningarna genom att klicka på den gröna fliken i nedre högra hörnet eller "Mer" i menyn.
Funktionella
Alltid aktiv
För att sidan ska fungera som det ska använder vi oss av kakor. Kakorna i den här kategorin kan inte väljas bort eftersom de är nödvändiga för er läsupplevelse.
Alternativ
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
Statistik
För vår överlevnad är det fullständigt nödvändigt att vi kan redovisa statistik över antalet besökare vi har. Vi använder också statistiken för att fatta kloka beslut om vad ni läsare är mest intresserade av att läsa.Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
Marknadsföring
För att nå ut använder vi oss av marknadsföring, men också för att få inkomster.