Radar · Politik

Första transpersonen i en svensk regering

Lina Axelsson Kihlblom.

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom är den första transperson som tagit plats i en svensk regering. Hon är också jurist, tidigare rektor och satt med i skolkommissionen. ”Jag står för den jag är”, säger Axelsson Kihlblom.

Lina Axelsson Kihlblom inledde sitt arbetsliv som lärare på hemorten och utbildade sig sedan till jurist. Hon har varit rektor i omgångar, skrivit böcker och medverkat i tv.

– Socialdemokratin har alltid funnits där, sedan har jag varit i HBTQ-delen i Socialdemokraterna, säger Axelsson Kihlblom om sitt engagemang i partiet.

Historisk

Hon blir den första transpersonen i en svensk regering.

– Kan jag vara en förebild för många unga så vill jag självklart vara det, säger Axelsson Kihlblom.

I boken ”Kommer du tycka om mig nu?” som kom ut 2015 beskriver Lina Axelsson Kihlblom hur hon växte upp som flicka i en pojkkropp.

Hennes könskorrigering blev klar när hon var 25 år. Först då kände hon att hon äntligen kunde vara sig själv.

– Nu har jag levt halva mitt liv med den nya identiteten och jag kan tänka: vad bra det blev. Samtidigt är det inget jag haft så stort fokus på efteråt, inget jag går och funderar på hela dagarna, sade hon i en intervju med GP förra året.

Politiska reformer

Lina Axelsson Kihlblom tar ställning emot vinster i välfärden.

– Skattepengarna ska gå till eleverna och inget annat.

Det är kort tid fram till valet, men hon ser ändå positivt på att få igenom reformer.

– Det känns som att skolkommissionens många förslag ledde till många fina utredningar som ligger på bordet under våren.

– Jag tror faktiskt att vi har opinionen med oss och jag tror att det kommer finnas utrymme till diskussion under våren och förhoppningsvis får vi positiva beslut som tar Sverige i en mer positiv riktning.