Energi · Mat med Jenny

Forskning och förädling för framtidens frosseri

Orkla bygger ut sin veganfabrik i Eslöv.

Statliga Vinnova, som delar ut anslag till forskningsprojekt inom hållbar tillväxt, har valt att stödja ett samarbete mellan bland andra Nordisk råvara, Gotlands slagteri och forskare från Rise och SLU. Den lite udda kombinationen av aktörer får tre miljoner för att utveckla framtidens växtbaserade vardagsmat.

Projektet, som startar i januari 2022, vill skapa ett unikt samarbete för att utveckla metoder för att producera livsmedel med högt näringsinnehåll och lågt klimatavtryck av bland annat svenska och ekologiska linser och quinoa.

Mer utveckling ser vi när Oatly öppnar ett forsknings- och innovationscenter i Lund, där man vill fördjupa sig i havrens biokemi, biofysik, mikrostruktur och nutritionsegenskaper. Detta blir en helt ny forskningssatsning på havre och Oatly uppger att det redan i dagsläget finns världsledande kompetens inom växtförädling i Lund.

Ny förädlingsfabrik

Fler satsningar på växtbaserat står Orkla för, som investerar runt 70 miljoner kronor i sin anläggning i Eslöv – den de själva kallar veganfabriken. Där vill man öka produktionen av Orklas egna växtbaserade varumärken Anamma, Frankul och Naturli, för att kunna svara upp till en framtida efterfrågan. Volymen är i dag omkring sju gånger högre än för fem år sedan, uppger Orkla.

Ett problem inom det växtbaserade segmentet är förädling. I dag odlas en hel del grödor i Sverige, men för att förädla dem till produktionsfärdiga råvaror, måste de ofta skickas utomlands. Det vill Lantmännen ändra på och ska nu bygga en ny anläggning. Var i landet har ännu inte offentliggjorts.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV