Radar · Migration

Besked: Fler asylsökande afghaner kan få stanna

Talibanrörelsens övertagande i Afghanistan påverkar säkerhetsläget och asylsökandes möjlighet att återvända.

Det förändrade läget för mänskliga rättigheter – och de begränsade möjligheterna att fly inom Afghanistan – gör nu att fler asylsökande afghaner kan få stanna i Sverige. ”Vi ser en ökad hotbild mot fler riskgrupper, och på det sättet bör rimligtvis fler beviljas tillstånd” ,säger Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius.

Säkerhetsläget har ändrats drastiskt sedan talibanrörelsen tagit över Afghanistan – och allt fler grupper är utsatta för hot och fara. Det enligt Migrationsverkets nya rättsliga ställningstagande, som utgår från Europeiska stödkontoret för asylfrågors (EASO) Country Guidance.
En ny situation

I och med det nya ställningstagandet, som börjar gälla den sista november, tas tidigare beslut och verkställighets- och beslutsstopp bort.

– Vi går in i ett läge där vi ska bedöma asylskälen utifrån den nya situation där talibanrörelsen styr landet. Det innebär innebär i praktiken att vi behöver ta ställning till den helt ändrade konfliktdynamiken som finns i Afghanistan, säger Bexelius.

Hittills under året har cirka 1 200 afghanska medborgare sökt asyl i Sverige, och det finns i nuläget runt 1 100 öppna asylärenden, uppger Migrationsverket.

I mitten av juli stoppade Migrationsverket alla utvisningar till Afghanistan och sedan dess har har runt 700 personer fått beslut om utvisning – men befinner sig i en överklagandeprocess och har ansökt om inhibition, det vill säga att utvisningsärendet formellt pausas.

Pröva frågan om skydd – igen

Den som tidigare fått avslag och överklagat kan nu få sitt ärende prövat igen, uppger Carl Bexelius.

– Vi gör bedömningen i det här ställningstagandet att talibanrörelsens maktövertagande i sig är en sådan ny omständighet att man ska få pröva frågan om skydd.

Det nya ställningstagandet innehåller bland annat vägledande information om utsatta grupper. Särskilt utsatta kan exempelvis den vara som arbetat för tidigare regim och dess domstolsväsende eller för utländska styrkor. Även hbtqi-personer tillhör en mycket utsatt grupp i dagens Afghanistan.

– Nu är det övergripande flera riskgrupper som riskerar helt enkelt drabbas av talibanrörelsen, som inte ser på dem med blida ögon.

Ingenstans att fly

Fler riskgrupper ska ses i kombination med minskade möjligheter till internflykt för en rad utsatta personer i Afghanistan. Då talibanerna styr hela landet finns numera få platser att fly till för den som har skyddsbehov. För den som tidigare nekats tillstånd på grund av lokala skyddsbehov är läget därmed också annorlunda, förklarar Carl Bexelius.

– Vi gör bedömningen att man inte kan ta sin tillflykt till en annan del av landet.

Totalt har verket cirka 7 000 öppna återvändandeärenden för afghanska medborgare, varav 6 000 är vilande på grund av att den sökande antingen beviljats tillstånd på annan grund, har ett öppet förlängningsärende eller beviljats ny prövning eller har fått sitt ärende pausat.