Radar · Inrikes

Ansträngt i vården på grund av tredje spruta

Särskilt primärvården, som även ska genomföra influensavaccination och hantera uppskjuten vård, är mycket hårt ansträngd, skriver SKR i en rapport.

Sveriges regioner kämpar med att återgå till en bredare vaccinering, efter nya rekommendationer om en tredje spruta till alla över 18 år. Brist på både personal och lämpliga lokaler gör läget ansträngt på många håll. ”Det är en utmaning att ställa om på kort tid”, säger Emma Spak på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Alla över 18 år ska erbjudas en påfyllnadsdos efter sex månader. Dessutom bör alla över 65 år få en påfyllnadsdos inom fem i stället för sex månader.

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer som presenterades i förra veckan har skapat ett ansträngt läge i flera av landets regioner, enligt SKR:s senaste månadsrapport som lämnades till regeringen på måndagen.

Fem av regionerna har rakt ut flaggat för att resurserna inte räcker, varav tre framhåller personalsituationen som kritisk.

– Trycket har ökat snabbt. Även ökad smittspridning, nya mutationer och krav om vaccinpass för att delta i evenemang driver på önskan att vaccinera sig och att kunna göra det skyndsamt, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

Särskilt primärvården, som även ska hantera influensavaccination och uppskjuten vård, är mycket hårt ansträngd.

– Många regioner har lagt över mer vaccinationsarbete till primärvården. När man nu ska öka kapaciteten kraftigt räcker inte det.

Brist på lokaler

Många av regionerna genomför nu omfattande insatser för att återigen skala upp kapaciteten. För det krävs extra personal och större vaccinationscentraler. I våras användes många idrottshallar och kulturlokaler, som i dag har återgått till ordinarie verksamheter efter släppta restriktioner.

– Tillgången på kvalificerad personal och lämpliga lokaler är två utmaningar, säger Emma Spak.

Regionerna arbetar för att komma ikapp för att matcha de nya rekommendationerna om att erbjuda en påfyllnadsdos inom fem respektive sex månader.

– Nu jobbar man i högt tempo för att vaccinera och samtidigt arbeta utifrån prioriteringsordningen med de äldsta, de med riskfaktorer och vissa personalgrupper först.

Trött personal

Parallellt arbetar regionerna också med riktade insatser för att öka vaccinationstäckningen bland ovaccinerade, samt att vaccinera barn som är 12–15 år. Personal som arbetar med vaccineringen är trötta, enligt SKR:s rapport.

Regionerna har efterfrågat bättre framförhållning från staten.

”Besked med kort framförhållning från staten, som regionerna inte kan leva upp till, riskerar annars att minska förtroendet för det gemensamma vaccinationsarbetet”, skriver SKR i rapporten.

– Vi har en förståelse att Folkhälsomyndigheten inte har kunnat fatta beslut då läget har varit föränderligt, säger Spak och fortsätter:

– Men en mer långsiktig planering från början hade gett regionerna bättre förutsättningar.

Samtidigt som det är köer på vissa platser finns gott om tider på andra, understryker Spak.

– Det är viktigt att inte bli avskräckt, man ska boka sin vaccination så fort man får chansen.

Fakta: Så många har vaccinerat sig

Den 26 november hade 35 procent av alla över 65 år fått en tredje dos. Det är en ökning med 9 procentenheter från föregående vecka.
Samma datum hade regionerna gett drygt 15,6 miljoner doser vaccin. 85,6 procent av alla över 16 år har fått minst en dos. 48,9 procent av alla barn i åldersgruppen 12–15 år har fått minst en dos.
I Sverige finns 8,2 miljoner personer över 18 år, som ska bli erbjudna en tredje spruta.
Källa: SKR