Radar · Migration

Trots pandemi och krig – ännu en utvisning till Afghanistan ikväll

Protester mot utvisningarna till Afghanistan har pågått i flera år nu.

I kväll ska Sverige återigen utvisa en grupp afghaner – mitt under pågående pandemi. Sedan i fjol har flera utvisningar till Afghanistan genomförts, utan hänsyn till att det i övrigt avråds från alla resor.

I grupper på Facebook sprids information om att ännu en utvisning till Afghanistan ska genomföras på tisdagskvällen. Utvisningarna till Afghanistan sker i regel på tisdagskvällarna, varför de fått öknamnet ”SVART TISDAG”.

”Flera småbarnspappor vill Sverige utvisa. De har inte gjort några brott. De flesta av dem har haft jobb, lägenhet, körkort och bil De kom 2015–16. Och har kämpat på. Lärt sig svenska, gått i skola, skaffat jobb, körkort, betalat skatt och byggt sig ett liv”, enligt ett inlägg i gruppen 22:00 Human Asyl.

Utvisningen kommer ske från Arlanda flygplats under kvällen. De flesta som ska utvisas sitter i Migrationsverkets förvar i Märsta, där de inför utvisningar brukar hämtas upp med bussar.

En del av dem som nu utvisas har på grund av att de anlänt ett par dagar för sent, eller inte fått vänta på sitt första avslag tillräckligt länge, inte kunnat få uppehållstillstånd med hjälp av gymnasielagen. Andra har av andra skäl inte ansetts ha tillräckliga skäl att få stanna i Sverige. En annan anledning kan vara att någon skrivits upp i ålder efter en ifrågasatt medicinsk åldersbedömning.

Flyktinggruppernas riksråd (Farr) uppmanar i ett pressmeddelande Sverige att omedelbart avbryta den planerade utvisningen. De som utvisas från europeiska länder möts ofta av stor skepsis i hemlandet, och huvudstaden Kabul, som av Migrationsverket anses vara ett rimligt alternativ för internflyktingar, drabbas så gott som dagligen av bombdåd. 

Afghanistan har flera gånger bett Sverige och andra länder att inte utvisa personer som är sårbara – eftersom resurser att ta hand om dem saknas. Farr skriver också att 45 procent av afghanerna i dag har en osäker tillgång på mat. Pandemin har inte heller gjort något för att göra situationen i landet bättre.

Afghanistan rankas ofta som ett av världens farligaste länder för civila.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV