Radar · Integritet

Medier: USA spionerade på europeiska toppolitiker

USA har enligt SVT med dansk hjälp spionerat på svenska politiker.

USA har med dansk hjälp spionerat på svenska, norska och andra europeiska toppolitiker, däribland Tysklands förbundskansler Angela Merkel, rapporterar flera medier i ett gemensamt avslöjande.

Amerikanska underrättelsetjänsten NSA har med dansk hjälp lyckats spionera på ledande svenska politiker och tjänstemän, skriver SVT, som publicerar avslöjandet tillsammans med danska, norska, tyska och franska medier.

Uppgifterna framkommer i en utredning med kodnamnet ”Operation Dunhammer” inom danska Forsvarets Etterrettningstjenste (FE). Utredningen har analyserat amerikansk övervakning från Danmark under åren 2012 och 2014.

Avslöjandet bygger på information från nio olika källor med tillgång till hemligstämplad information från danska underrättelsetjänsten.

Hultqvist: Oacceptabelt

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att han tog del av uppgifterna via SVT för drygt en vecka sedan.

– Jag har tagit kontakt med den danska ministern och mina frågor handlar om huruvida det finns uppgifter att det inom någon dansk myndighet förekommit avlyssning av Sverige, säger Hultqvist.

Enligt Peter Hultqvist, som bett om att få besöka försvarsutskottet på torsdag för att diskutera uppgifterna, har Danmark kommenterat genom att säga att avlyssning av nära allierade är ”oacceptabelt”.

– Det är naturligtvis allvarligt. Vi kan inte acceptera om det är så att svenska politiker och tjänstemän avlyssnas, säger han till TT.

En av källorna säger till SVT:

– Jag fick inblick i att NSA via samarbetet med FE spionerade på svenska näringslivsintressen och namngivna svenska politiker.

Det ska enligt en annan källa röra sig om ”politiker inom områden som underrättelsetjänsten normalt intresserar sig för”.

Få namn

Endast ett fåtal namn har avslöjats, men USA spionerade bland annat på Tysklands förbundskansler Angela Merkel och landets tidigare utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, rapporterar Danmarks Radio, som lett granskningen.

Det var den underrättelseinformation som ligger till grund för Operation Dunhammer som ledde till att FE:s chef Lars Findsen och flera andra personer på ledande positioner inom myndigheten stängdes av från sina tjänster i augusti i fjol, uppger en källa för DR.

Motiveringen då var misstankar om tillbakahållande av information och olovlig övervakning.

– Det här är ett fall som har utvecklats till den största underrättelsetjänstskandalen i underrättelsetjänsten i dansk historia, säger en källa till DR.

Tidigare avslöjande

NSA har utnyttjat ett samarbete mellan danska underrättelsetjänsten FE där danska internetkablar kunnat avlyssnas för att spionera på statsledare och andra toppolitiker i Sverige, Norge, Frankrike och Tyskland, skriver DR vidare.

Redan i fjol avslöjade SVT och Danmarks Radio att NSA spionerat på svensk försvarsindustri och militärflygplanstillverkaren Saab. Enligt SVT:s uppgifter var spionaget långt mer omfattande.

Avslöjandena om spioneriet har publicerats av Danmarks radio i samarbete med SVT, NRK, Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR och Le Monde. Granskningen baseras på DR:s reasearch.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV