Radar · Utrikes

Nya USA-sanktioner mot Belarus

Vita husets pressekreterare Jen Psaki menar att agerandet mot Ryanairplanet är "en direkt förolämpning mot internationella normer".

USA återinför sanktioner mot nio statsägda belarusiska företag och ett antal nyckelpersoner inom president Aleksandr Lukasjenkos styre.
– Vi uppmanar Lukasjenko att tillåta en trovärdig internationell utredning om händelserna den 23 maj, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

Sanktionerna kommer efter det att Belarus i söndags tvingade ner ett Ryanairplan. Ombord fanns den regimkritiska journalisten Roman Protasevitj som greps och riskerar upp till 15 års fängelse.

Jen Psaki kallar agerandet ”en direkt förolämpning mot internationella normer” och uppger att USA samarbetar med EU om sanktionerna och att fler kan komma.

– Mot dem som stödjer korruption, brott mot mänskliga rättigheter och attacker mot demokratin, säger Psaki.

Amerikanska medborgare varnas för att åka till Belarus och landets flygbolag uppmanas att ”utöva extremt försiktighet” om de överväger att flyga över belarusiskt luftrum.

USA införde, liksom EU, riktade sanktioner mot Belarus efter den auktoritära regimens våldsamma ingripande mot demonstranter som protesterade mot det ifrågasatta resultatet i presidentvalet i augusti.

Lukasjenko befinner sig i Ryssland och Sotji för ett möte med sin närmast allierade, den ryske presidenten Vladimir Putin. Där kommenterade den belarusiske ledaren de internationella påtryckningarna:

– Ett försök pågår att ställa till trassel så att det blir som i augusti förra året, sade Lukasjenko med hänvisning till de regimkritiska protesterna.