Radar · Miljö

Konstaktion på Sergels torg vill väcka tankar om massutrotningen

Med fejkblod på sina kroppar ville aktivisterna från Extinction rebellion få människor att tänka till kring den sjätte massutrotningen som forskningen säger att vi är mitt uppe i.

Vid lunchtid på lördagen startade Extinction rebellion en konstaktion för att uppmärksamma den sjätte massutrotningen. ”När bina tystnar dör vi” heter den och innehållet är såväl (fejkat) blod, handgjorda bin och en giraffstaty i naturlig storlek.

– Utrotningen av arter sker i en ofattbar hastighet och hotar vår egen överlevnad. Forskningen är tydlig, det krävs stora förändringar på samhällsnivå för att bromsa trenden. Därför kräver vi att ekocid, storskalig miljöförstörelse, blir ett internationellt brott, säger Helen Wahlgren, aktivist i Extinction Rebellion, i ett pressmeddelande.

Med en flashmob i rött blod, en söndervittrande giraff i naturlig storlek, hundratals handsydda bin och ett 50-tal stora banderoller som ramar in Sergels torg, vill Extinction Rebellion öppna ögonen på förbipasserande.

– Klimatkrisen pågår mitt framför våra ögon och vi tror på kraften i att använda konsten för att göra det synligt, kännbart. Det är en berättelse om liv och död, om människans påverkan på allt levande. I konsten får både vår djupa förtvivlan och ihärdiga kamp ta plats. Utan djuren, insekterna och naturen dör vi också, säger Caroline Andrén i pressmeddelandet.

"När bina tystnar dör vi" är temat för lördagens aktion som Extinction rebellion utför på Sergels torg
"När bina tystnar dör vi" är temat för lördagens aktion som Extinction rebellion utför på Sergels torg. Foto: Caroline Andrén.

Aktionen kommer inte denna gång att störa trafik eller liknande, utan är mer ett konstaktivistisk performance.

"Nu är det bråttom"

– Vi vill få reaktioner från de förbipasserande, att man tänker efter, reflekterar över situationen: vad som görs och inte görs. Vi vill förmedla att nu är det bråttom, vi kan inte hålla på och bara prata Göran Boardy, aktivist i Extinction Rebellion och en av de deltagande till Syre.

– Det är smärtsamt att tänka på hur rasande fort vi människor utrotar livet på jorden. Helt skoningslöst försvinner arter varje dag. Vi förstör både växter och djurs möjlighet till överlevnad, ja vår egen överlevnad. Det är ofattbart att vi inte agerar kraftfullt nu med en gång, konstaterar han.
Han understryker också att aktionen kommer att följa coronarestriktionerna. Även om de deltagande  är någonstans mellan 50 och 100 personer så är de indelade i mindre grupper och allt kommer att följa ett noga planerat tidsschema.

– Jag tror inte att polisen kommer att behöva ingripa. Jag tror inte de vill söla ner sig med blod heller, säger han.

En söndervittrande giraff i naturlig storlek fick symbolisera massutdöendet under aktionen
En söndervittrande giraff i naturlig storlek fick symbolisera massutdöendet under aktionen. Foto: Caroline Andrén.

"Få människor verkar inse allvaret"

I dag är en miljon arter runtom i världen starkt hotade och 40 procent av alla insektsarter hotas av utrotning. I Sverige är redan 30 procent av alla vilda humle- och biarter utrotningshotade. Detta i sin tur drabbar vår matproduktion, som till stor del är beroende av pollinerare. Över 75 procent av världens jordbruksgrödor är helt eller delvis beroende av insektspollinering.

– Få människor verkar inse allvaret. Förutom att det är en stor sorg att arter försvinner och jordens skönhet går förlorad kommer det att få oöverskådliga konsekvenser får vårt liv på jorden. Det kommer bli ont om mat och jag är väldigt orolig för de konflikter som det kommer att innebära, säger aktivisten Arvid Gudmundsson i pressmeddelandet.

Fakta:  massutdöende

MASSUTDÖENDE: Innebär att arter dör ut på mycket kort tid. Det finns olika definitioner, men Anthony Hallam och Paul Wignall, brittiska paleontologer som har skrivit mycket i ämnet, definierar det som händelser som eliminerar en “betydande andel av världens livsformer under en geologiskt obetydlig tidsrymd”.
Det senaste massutdöendet skedde för 65 miljoner år sedan när de sista dinosaurierna dog ut. Med massutrotning menas att det är människan som är orsaken till det snabba utdöendet. Vår överkonsumtion och vår rovdrift på resurser förstör ekosystem och utarmar biologisk mångfald i sådan utsträckning att vi är på väg in i en sjätte massutrotning.
EKOCID: Ekocid, massiv miljöförstörelse eller förstöring av livsmiljöer, är en term som började användas i mitten på 1900-talet. Framförallt användes ekocid för att beskriva den storskaliga miljöförstörelse som skedde till följd av krig.
En internationell rörelse har försökt göra ekocid till ett internationellt brott. Framförallt genom att verka för att den införlivas som ett brott i Romstadgan, vilket skulle innebära man kan väcka åtal för brott mot naturen vid den Internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Försöken misslyckades dock och ekocid har därför ingen internationell juridisk definition. Nya försök görs nu att kriminalisera livsmiljöförstörelse genom att en internationell expertpanel, ledd av juridikprofessorn Phillipe Sands, utformar ett förslag till brottet ekocid.
Källa: Extinction rebellion.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV